Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Peter Rotthier geeft "De Maatschap - Eerste aflevering" een 8.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 17 februari 2017.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

De Maatschap - Eerste aflevering

In de Maatschap volgen we het wel en vooral het wee van de Joods Nederlandse advocatenfamilie Meyer. Wanneer Matthias Meyer zijn zonen bij elkaar roept om hen een belangrijke mededeling te doen, krijgt hij een hersenbloeding alvorens hij de reden van de samenkomst kan vertellen.

Naar aanloop van het etentje met zijn familie zien we Matthias nog allerlei zaken regelen alvorens hij in elkaar zakt. Het is duidelijk dat de hersenbloeding zich al aankondigt want geregeld zakt hij even weg waarbij de kijker verrast wordt op flashbacks uit het leven van Matthias; de deportatie, het overleven, de terugkeer naar Nederland, de studies, zijn huwelijk, zijn eerste stappen in de advocatuur, zijn kinderen en zijn Joodse afkomst.

Vooral dat laatste wordt steeds belangrijker voor hem. Hoewel hij getrouwd is met een Nederlandse, katholieke boerendochter, besluit hij na een aantal jaren om toch zijn kinderen Joods op te voeden. Hij stuurt hen aan om een Joodse vrouw te zoeken, neemt zelf een Joodse minnares, waarmee hij gaat samenwonen en geeft zijn vier zoons een Joodse naam.

De vier jongens krijgen een ijzeren opvoeding en belandden allemaal in de advocatuur. Samen met hen richt vader Matthias de maatschap Meyer op. Niet alles loop van een leien dakje want een van de zoons, Theo, wordt zowat doodgezwegen in de familie.

Waar dit allemaal toe lijdt zullen we pas te weten komen in de drie volgende afleveringen van deze minireeks die grotendeels gebaseerd is op het leven van de familie Moszkowicz een beruchte en beroemde advocatenfamilie uit Nederland.

Bij het begin maken de makers van De maatschap al duidelijk dat hun vierdelige minireeks gebaseerd is op effectieve gebeurtenissen maar dat ze er voor gekozen hebben om die waarheid te mixen met een flinke portie fictie. Dat laatste waarschijnlijk deels uit noodzaak omdat de naam Moszkowicz vervangen werd door Meyer terwijl de namen van de criminele klanten die ze vertegenwoordigen , wel waarheidsgetrouw worden weergegeven.

De opening van deze reeks werpt in ieder geval een reeks vragen op die de interesse van de kijker opwekken om uit te kijken naar de volgende aflevering, want niet alleen de zonen Meyer zijn nieuwsgierig naar wat pappa te vertellen had, maar ook de kijker wil weten wat Matthias Meyer kwijt wou aan zijn zoons.
Volg De Maatschap
Vorige aflevering
Ondergang
Ondergang
01x04
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
De Maatschap