De 12 van Schouwendam

7.8 / 10
45 min
Anthologie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Wichita van Rijkom geeft "De 12 van Schouwendam - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 15 november 2019.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

De 12 van Schouwendam - Eerste aflevering

Sinds 2017 is De 12 van… een begrip in de Nederlandse seriewereld. Nadat De 12 van Oldenheim al een groot succes was op Videoland, werd de serie een jaar later op RTL 4 eveneens goed bekeken. Reden genoeg om deze succesformule uit te breiden met een vervolg, moeten de makers gedacht hebben. Een kleine anderhalf jaar terug werd een tweede seizoen aangekondigd en inmiddels is deze in z’n geheel op Videoland verschenen. Met De 12 van Schouwendam krijgen we een compleet nieuwe cast en nieuw verhaal te zien. Maar nog wel met dezelfde spanning en een soortgelijk mysterie. Op dinsdag 12 november (over deze datum is vast ook goed nagedacht gezien de twaalf hierin) ging het nieuwe deel in première. Aan mij de eer de eerste aflevering te beoordelen.

Hoewel ik De 12 van Oldenheim ook met veel plezier heb gekeken trok De 12 van Schouwendam mijn aandacht beter tijdens de eerste aflevering.

In 1995 wordt er door het hele dorp Schouwendam feest gevierd. Allard (Joop Keesmaat, Land van Lubbers) is 50 jaar oud geworden en viert in het bijzijn van zijn dochters en vrienden op het strand zijn verjaardag. Wat een mooie herinnering had moeten zijn zal uitlopen op een flinke kater. De volgende dag blijken namelijk zowel Alice (Susan Radder, Oogappels), de dochter van Allard, als Olaf te zijn vermist. Beiden worden nooit terug gevonden en deze vermissingen zullen het dorp en diens verhoudingen onderling voor altijd doen veranderen.

In het heden wandelt een bebrilde man het dorp binnen. Hij is op zoek naar de familie Witte en lijkt niemand in het dorp te herkennen. Al gauw wordt duidelijk dat deze man de vermiste Olaf (Gijs Naber, Judas) is, die 24 jaar later terugkeert om erachter te komen wat er met hem is gebeurd. Zonder herinneringen over wie hij is en hoe zijn leven er al die tijd uit heeft gezien is hij op zoek naar antwoorden. Maar de vraag is of de bewoners van het dorp wel echt eerlijk tegen hem zijn als hij hen vraagt naar het verleden.

Wat mij gelijk opviel was dat het acteerniveau in vergelijking met de voorganger iets hoger leek te liggen. Waar in de eerste serie de dialogen soms nog wat ongemakkelijk aanvoelden was daar deze keer nauwelijks sprake van. Dit had een positieve invloed op de geloofwaardigheid. Hoewel ik De 12 van Oldenheim ook met veel plezier heb gekeken trok De 12 van Schouwendam mijn aandacht beter tijdens de eerste aflevering. De start was erg goed, zowel in opbouw als karakterontwikkeling, wat mij extra nieuwsgierig maakt naar de rest van het seizoen.

Het getal twaalf zal ditmaal weer centraal staan, maar er zullen niet weer twaalf personen vermist raken.

Alice en Olaf waren ten tijde van hun vermissing tieners. Tieners hebben vaak geheimen voor hun ouders, iets wat in Schouwendam niet anders is. Zo lijken Willemijn (Fockeline Ouwerkerk, Meiden van de Herengracht), de zus van Alice, en het vriendje van Alice genaamd Rogier (Benja Bruijning, Zwarte Tulp) meer over de situatie te weten. Maar ook vriendin Maud (Meral Polat, De Luizenmoeder) is vermoedelijk betrokken bij het hele verhaal. De inmiddels bejaarde Allard weet het zeker, Olaf heeft iets te maken gehad met de verdwijning van zijn dochter. Of dit ook daadwerkelijk zo is moet echter nog maar blijken.

Kijkers die De 12 van Oldenheim hebben gezien zullen zeker onderdelen herkennen. Toch is De 12 van Schouwendam wel een compleet nieuw verhaal en zeer geschikt om te kijken als je de vorige serie niet hebt gezien. Het is een miniserie, die net zoals Oldenheim een duidelijk begin en einde zal hebben. Het getal twaalf zal ditmaal weer centraal staan, maar er zullen niet weer twaalf personen vermist raken. Dit is al bevestigd door de makers om iedere vorm van voorspelbaarheid te vermijden.

Het is nog niet zeker of De 12 van Schouwendam ook te zien zal zijn op RTL 4. Dit seizoen telt weer tien afleveringen van ieder zo’n 40 à 45 minuten per stuk. Voor mij smaakte deze eerste aflevering naar meer. Ik heb dan ook gelijk besloten om het hele seizoen te gaan kijken en recenseren. Ik ben benieuwd maar heb er tegelijkertijd wel vertrouwen in dat dit niveau waarmee gestart is een goede voorbode is voor wat komen gaat. Liefhebbers van (Nederlandse) mysteries en thrillers zullen zeer waarschijnlijk genieten van dit verhaal en ik vermoed dat dit bij mij niet anders zal zijn. Ik ben er in ieder geval klaar voor om erachter te komen wat er met Alice en Olaf is gebeurd en kan niet wachten om verder te kijken!
Video on youtube
Volg De 12 van Schouwendam
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
01x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Rochelle123
18 nov 2019 09:22 -
Goede serie einde niet zien aankomen
Reageer
De 12 van Schouwendam