Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Cunk on Britain - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 15 Mei 2018.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Cunk on Britain - Seizoen 1

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, kunnen de Britten opgelucht ademhalen. Het land is gered en het Britse volk heeft zijn identiteit weer teruggewonnen. Maar wat is die Britse identiteit eigenlijk? Philomena Cunk probeert dat uit te zoeken. In de vijfdelige documentairereeks Cunk on Britain neemt ze ons mee op een reis door een paar duizend jaar Britse geschiedenis, op zoek naar wat het betekent om Brits te zijn.

Tenminste… Wat we hier te zien krijgen is Cunks eigen versie van de Britse geschiedenis. En die verschilt nogal van wat de geschiedenisboeken zeggen. Zo schijnt Charles Darwin de apen uitgevonden te hebben, vertoonde de vorming van One Direction overeenkomsten met de Normandische verovering van Engeland, en maakten Vikingen landmarkeringen in de vorm van piemels omdat Snapchat nog niet bestond. Dit is natuurlijk allemaal feitelijk onjuist. Dit is namelijk geen echte documentaire, maar slechts een parodie. En Cunk is ook geen echt persoon.

Philomena Cunk is een typetje van de komiek en actrice Diane Morgan (Pat & Cabbage). Al een aantal jaar duikt deze niet al te snuggere en slecht geïnformeerde interviewster en presentatrice op in verschillende talkshows. In 2016 presenteerde ze twee eenmalige mockumentary’s over de geschiedenis van kerstmis en de werken van Shakespeare. Nu mag ze gedurende vijf afleveringen allemaal historische onwaarheden vertellen over het Verenigd Koninkrijk en historici met kinderachtige vragen bestoken.

Qua vormgeving is Cunk on Britain net een echte geschiedenisdocumentaire. Cunk staat voor historische monumenten uit te leggen wat er op die plek gebeurd is, stelt vragen aan geschiedenisexperts en loopt door musea terwijl een voice-over beschrijft wat er in de vitrines ligt. De makers hebben hard hun best gedaan om deze parodie in de juiste vorm te gieten en daarin zijn ze geslaagd.

Humor is vaak iets persoonlijks. Waar de ene persoon dubbel kan liggen om een grap, kan er bij de ander geen glimlach van af. Zelf ben ik een grote liefhebber van de absurdistische humor die in Cunk on Britain aan de orde komt. Het contrast tussen de beelden van een vrij kleurloze vrouw die onzinnigheden verkondigt, is hilarisch. Nu hoeft iemand die onzin aan het praten is, niet per se grappig te zijn. Wat de kracht van de humor hier vooral is, is het historisch perspectief (of gebrek eraan) waarin gebeurtenissen geplaatst worden. Cunk gaat er blindelings vanuit dat men in het verleden op precies dezelfde manier dacht zoals wij nu denken, en daarmee slaagt zij erin om absurde situaties te creëren.

Het personage Cunk is geknipt om dit te presenteren. Ze weet heel goed een typische documentairemaker te imiteren, inclusief de droge manier van praten en de ietwat stijve houding. Daarbij zit de grootste lol toch wel in de momenten waarin zij tegenover gerenommeerde historici zit en hen kinderachtige vragen stelt. Zo gaat ze er bijvoorbeeld vanuit dat de Eerste Wereldoorlog al vanaf het begin zo genoemd werd, en vraagt vervolgens aan een expert hoe ze toen wisten dat dit de eerste wereldoorlog zou zijn en dat er nog een wereldoorlog zou volgen. Dat de historicus in kwestie er vervolgens serieus op ingaat en een nog stommere vraag krijgt, maakt het alleen maar leuker.

Cunk on Britain was voor mij een grote ontdekking waar ik heel erg van genoten heb. Het parodiërende element was raak en om de humor heb ik dubbel van het lachen gelegen. Als je van de Britse cultuur en absurde humor houdt, dan kan ik dit zeker aanraden. Wat mij betreft mag Philomena Cunk nog veel meer over de geschiedenis (of haar versie ervan) vertellen.
Volg Cunk on...
Vorige aflevering
War(s) of the World(s)?
War(s) of the World(s)?
02x05
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Cunk on...