Criminal Minds

8.4 / 10
44 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Nienke de Boode geeft "Criminal Minds - Seizoen 12" een 6.5.
Geschreven door Nienke de Boode op 24 mei 2017.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Criminal Minds - Seizoen 12

Als een tv serie een deel van de vaste cast verliest is het altijd de vraag of, en hoe, ze er overheen zullen komen. Zo ook was dit een grote vraag bij het twaalfde seizoen van Criminal Minds. Want nadat aan het eind van vorig seizoen al duidelijk was geworden dat Derek Morgan het team ging verlaten om meer tijd met zijn familie door te kunnen brengen, moest ook Hotch de serie verlaten omdat de acteur zich had misdragen. Dat verhaal krijgt overigens nog een staartje: Thomas Gibson, die Hotch speelt, is naar de rechtbank gestapt omdat hij het ontslag onrechtmatig vindt. Er is nog ruimte voor zijn karakter om naar de serie terug te keren.

© CBS


Voor nu moet Criminal Minds het dus zonder Morgan en Hotch doen. Die eerste is vervangen door Luke Alvez (Adam Rodriguez, CSI: Miami). Om Hotch te vervangen hebben ze Emily Prentiss teruggehaald. Zij was naar Interpol gegaan, maar komt nu terug om het team te leiden. Ik denk dat de keuze (en het feit dat de makers het ook daadwerkelijk gelukt is) om haar terug te halen een hele goede is geweest. Anders was dit seizoen al helemaal kansloos geweest. Omdat er nog niet genoeg verandering in het team had plaatsgevonden, komt er nog een nieuw lid bij, SSA Stephen Walker (Damon Gupton, Prime Suspect).

Dit alles gebeurt vrij snel achter elkaar in de eerste afleveringen van het twaalfde seizoen. Een twaalfde seizoen dat voornamelijk in het teken staat van Reid en zijn moeder. Zijn moeder is gediagnosticeerd met dementie en dat valt Reid zwaar. Het gaat dus weinig over de nieuwe karakters.

Er was genoeg ruimte om wat meer diepgang aan te brengen, maar die is opgevuld met slechte filler-afleveringen

Nu is verandering in een serie niet slecht, maar het is hier niet goed uitgewerkt. De nieuwe karakters blijven allemaal erg vlak. Je hebt niet het idee dat iedereen goed op elkaar is ingespeeld. Het is daarom moeilijk om gehecht te raken aan dit nieuwe team. Bovendien was er genoeg ruimte qua afleveringen om wat meer diepgang aan te brengen, maar die is opgevuld met slechte filler-afleveringen. Zeker in het midden van het seizoen zijn er een paar afleveringen die ik erg tegen vond vallen. Waar er normaal veel aandacht is voor de waaromvraag, wordt het daar vaak afgeraffeld. Zo van; "ohja, dat moeten we ook nog even noemen".

Als voorbeeld noem ik aflevering 10, Seek and Destroy. Er zitten een paar plottwists in die erg goed hadden kunnen zijn als ze beter uitgewerkt waren. Nu waren het geforceerde plottwists om het hebben van een twist zonder dat daar inhoudelijk reden voor was of dat het iets toevoegde. Bovendien is in die aflevering de motivatie van de unsub bijzonder matig uitgewerkt.

Er zitten ook zeker goede afleveringen in het seizoen. Ik vond persoonlijk Sick Day erg goed. Het laat ook een keer zien dat het werk wat ze doen zwaar is zonder dat het alleen af en toe geroepen wordt. Ook Profiling 202 was goed. Beide afleveringen hebben ook een andere manier van de zaak behandelen dan de standaardformule. Dat werkt naar mijn mening goed. Het brengt een beetje variatie in de serie.

De rode draad is zoals gezegd vooral gefocust op Reid. Ook Scratch speelt nog een rol. Beide verhaallijnen hebben wat ongeloofwaardige aspecten, die niet echt iets toevoegen aan de kwaliteit van het seizoen. Dat is dan weer erg jammer. Naar mijn mening had de rode draad in het verhaal wat goed moeten maken voor de matige filler-afleveringen.

© CBS


De seizoensfinale was goed. Niet geweldig, maar goed. Het geeft weer een beetje hoop voor het volgende seizoen. Criminal Minds mag nog een jaartje doorgaan van CBS, dus we zullen zien hoe het verhaal afloopt. Ik hoop vooral dat de nieuwe karakters wat beter in het team groeien. Ik mis het teamgevoel wat Criminal Minds altijd had nu een beetje. Dat is erg jammer, want het is voor mij een belangrijk onderdeel van de serie. We moeten de interactie tussen Garcia en Derek missen en krijgen er nog niks voor terug.

Voor nu een 6.5: natuurlijk is het moeilijk als je show in een keer zoveel karakters verliest en kost het even tijd om een nieuw team als een team te laten voelen. De slecht afgemaakte zaken in het midden van het seizoen hebben daar echter niks mee te maken (en hadden dus prima voorkomen kunnen worden). Daarbij had na 22 afleveringen er echt wel meer voortgang geboekt kunnen worden qua teambonding.
Volg Criminal Minds
Vorige aflevering
And in the End (2)
And in the End (2)
15x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Sproet2jes
26 aug 2017 18:41 -
Vind wel leuk dat Garcia beetje 'afgeeft' naar de Newbee Luuk. Ik mis Derek ook, maar opzich dacht ik dat de verandering erger zouden zijn. En zoals je zegt verandering hoeft niet erg te zijn, ik denk dat de nieuwe karakters in seizoen 13 meer worden uitgediept.
Goeie recensie. :)
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5