Criminal Minds: Beyond Borders

7.4 / 10
43 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
4.5
Nienke de Boode geeft "Criminal Minds: Beyond Borders - Seizoen 1" een 4.5.
Geschreven door Nienke de Boode op 23 augustus 2016.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Criminal Minds: Beyond Borders - Seizoen 1

Criminal Minds: Beyond Borders: de heldhaftige FBI vs. het grote boze buitenland

“Over sixty-eight million Americans leave the safety of our borders every year. If danger strikes, the FBI’s International Response Team is called into action.” Eigenlijk ging het daar al mis. Dit praatje aan het begin van elke aflevering van deze Criminal Minds spin-off geeft mij gelijk de kriebels. Het zet ook de toon voor de rest van de afleveringen: de heldhaftige, Amerikaanse FBI versus het grote boze buitenland waar iedereen raar is. Wat mij betreft slaat CBS met deze nieuwe serie de plank volledig mis.

Criminal Minds: Beyond Borders is een procedural zoals CBS al zovele heeft uitgezonden, alleen dan eentje waar ik me bijna overal aan erger. Waar ik Criminal Minds, NCIS en zelfs CSI af en toe wel een keertje wil kijken, is dit een serie waar ik niet anders kan dan alles irritant vinden. Dat irritante zit ‘m in het onrealisme, het gebrek aan een goed verhaal en de fouten die in de serie zitten. Bovendien helpt het verheerlijken van de FBI met z’n hoge moraal ten opzichte van het barbaarse buitenland ook niet echt.

[image-64455]
Het team in deze procedural staat onder leiding van Jack Garrett (Gary Sinise, CSI: NY). Ik moet zeggen dat ik Sinise wel beter heb zien acteren in zijn carrière. Hij brengt zijn karakter niet echt lekker over, maar zijn aanwezigheid is nog steeds wel een van de betere dingen in de serie. Daarnaast heb je speciaal agent Clara Seger (Alana de la Garza, Law & Order). Zij is cultureel antropoloog en spreekt vele talen vloeiend maar met vreselijke accenten. Waarschijnlijk is dat laatste per ongeluk en gelukkig voor CBS zullen veel mensen dat ook niet doorhebben.

Daarnaast is Matthew Simmons (Daniel Henney, Hawaii 5-O) ook onderdeel van het team. Zijn voornaamste rol is stoer doen. Nu zet Henney zijn rol wel goed neer en doet hij het beste wat hij kan met wat hij gegeven krijgt. Helaas is wat hij gegeven krijgt dus niet zoveel. Tot slot is er nog speciaal agent en lijkschouwer Mae Jarvis (Annie Funke, The Intern). Zij mag elke keer mee om lijken te bekijken, voor de rest voegt ze ook erg weinig toe. Bovendien erger ik me een beetje aan haar karakter in de serie.

Tot slot is er nog Russ Montgomery (Tyler James Williams, Everybody Hates Chris). Hij is de Garcia van deze serie. Hij zorgt dus voor de technische analyse van het bewijsmateriaal en zoekt in allerlei databases waar hij op bepaalde manier toegang tot heeft unsubs. Ook is hij het contactpersoon voor de families van de slachtoffers in Amerika. Hij licht de families in en houdt ze op de hoogte.

De rest van het team vliegt in een nog groter vliegtuig dan het gewone Criminal Minds team de hele wereld rond om lokale politie te dwingen dingen op hun manier te doen. Halverwege krijgt het team eigenlijk altijd ruzie met de politie, aan het eind van de aflevering is alles weer koek en ei en worden ze best friends forever. Maar niet voordat alle tradities geschonden worden, alle agenten beschuldigd zijn van onzorgvuldig werk en alle diplomatie overboord is gegooid. Als de serie enigszins realistisch was geweest, waren hier al meerdere internationale incidenten uit voortgekomen.

© CBS

Verder bevat de serie nog zoveel fouten en eigenaardigheden dat ik niet genoeg woorden heb om ze allemaal op te noemen, maar hier een kleine greep:
- Iedereen spreekt ofwel perfect Engels ofwel perfect Engels uitgezonderd een zwaar accent voor dat echte authentieke gevoel. Ik kan me nog voorstellen dat een politieman in een hoge positie een aardig woordje Engels spreekt, maar iedereen? Echt iedereen?
- In de eerste aflevering wordt twee keer hetzelfde stukje film als establishing shot gebruikt. De ene keer met een auto, de andere keer zonder. Hoe duidelijk wil je het maken dat je serie niet in Thailand is opgenomen?
- Auto’s in Thailand rijden aan de linkerkant van de weg, niet aan de rechterkant

Het idee was leuk, de uitvoering om te huilen.

Daarnaast komen bijna alle conclusies compleet uit de lucht vallen. Een klein detail en we weten gelijk alles over de unsub, inclusief zijn favoriete kleur (bij wijze van spreken). Het is totaal niet realistisch. Waar Criminal Minds dit af en toe heeft, is het in deze serie meer een gegeven dan een uitzondering. Criminal Minds doet dit veel minder en kan het nog afschuiven op de genialiteit van Reid en Garcia vertelt in ieder geval nog welke parameters ze gebruikt. In Beyond Borders gebeurt dat niet en dat maakt het niet realistischer.

Deze serie is voor mij dus niet weggelegd. Als je een serie maakt over het buitenland, doe dan in ieder geval je best. Dit is gewoon zielig. Een 4.5 voor dit eerste seizoen. Het idee was leuk, de uitvoering om te huilen.
Volg Criminal Minds: Beyond Borders
Vorige aflevering
The Ripper of Riga
The Ripper of Riga
02x13
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (11)

avatar_CC11
23 aug 2016 09:19 - 23 aug 2016 18:46
Ik ben er nooit aan begonnen om de simpele reden dat ik op den duur "Criminal Minds" al een beetje beu begon te worden wegens elke week hetzelfde.
Als men dan, zoals jij schrijft, met alles en nog wat een loopje gaat nemen hoeft het voor mij al helemaal niet meer.
Maar blijkbaar is dit een genre dat elke zender poogt leeg te melken tot op het bot en waar ze dankzij de talrijke willoze en volgzame kijkers onder het motto "Zolang ze het slikken rammen we het hen door de strot" nog in slagen ook, getuige het duizendtal afleveringen uit de CSI franchise en alle copycat series die daarna in het leven werden geroepen.
Reageer
avatar_Nienkepiene
23 aug 2016 18:12
Dit is inderdaad een poging om meer uit de Criminal Minds franchise te halen en gezien ze vernieuwd zijn voor een tweede seizoen gaat dat nog lukken ook, helaas. Wat mij betreft hadden ze het beter bij de originele Criminal Minds kunnen houden
Reageer
avatar_Petertjuh4
23 aug 2016 11:37 -
Ik vind criminal minds nog steeds leuk om te volgen en iedere week een aflevering te kijken, zodra het nieuwe seizoen weer begint natuurlijk. Door dit gegeven ben ik ook beyond borders gaan kijken, maar het valt inderdaad tegen. Het is eigenlijk een slap aftreksel van CM. Het verbaasde me ook dat de serie een tweede seizoen had gekregen, ze zullen wel willen dat deze spin-off wel slaagt, na het eerste mislukte spin-off. Ik ga seizoen 2 nog wel een kans geven, maar ik hoop dat ze er wel meer moeite en kwaliteit in gaan steken.
Reageer
avatar_Nienkepiene
23 aug 2016 18:14
Misschien dat ik het begin van het tweede seizoen ga kijken, maar ik twijfel nog wel een beetje. Dit seizoen is erg tegengevallen. Als ik ga kijken is het meer in de hoop dat ze misschien het niveau van Criminal Minds gaan halen. Dat zouden ze toch wel moeten kunnen?
Reageer
avatar_Bartwin
23 aug 2016 11:50 -
Yes, een recensie met een 4,5. Altijd leuk om even te lezen. Ken de serie verder niet maar dank je voor deze onderbouwde waarschuwing.
Reageer
avatar_Nienkepiene
23 aug 2016 18:14
Hahaha, ik hoop dat ik je vermaakt heb met mijn rant ;)
Reageer
avatar_Dore
23 aug 2016 12:05 -
Ik probeer altijd meerdere afleveringen te zien van een serie om te kijken of ik het waard vind om die serie verder te bekijken, maar bij deze serie heb ik niet eens het eind van aflevering 1 gehaald....
Helemaal eens dus met deze recensie.
Reageer
avatar_Nienkepiene
23 aug 2016 18:16
Zeker niet verder kijken dan. Het blijft gewoon dit, niet slechter, maar ook vooral niet beter. De enige aflevering die nog ergens op leek was die in Frankrijk, waar ze niet de nadruk enorm op cultuurverschillen of incapabele politie-agenten gooiden.
Reageer
avatar_Effo
23 aug 2016 21:42 -
Ik kan me wel vinden in de kritiek, ondanks het feit dat ik dit wel kan zien als gedachteloos tijdverdrijf. Geef me dan maar iets als Crossing Lines !
Reageer
avatar_Nienkepiene
28 aug 2016 18:08
Ik houd zelf ook wel van gedachteloos tijdverdrijf, maar ik denk dat er leukere series zijn om gedachteloos naar te kijken.

Qua serie waar het buitenland centraal staat vind ik Covert Affairs nog altijd leuk. Is ook niet voor iedereen weggelegd, maar ik kan waarderen dat dat ten minste in de juiste landen wordt opgenomen :)
Reageer
avatar_Christophe
08 apr 2019 12:42 -
Ik heb me kriek gelachen met deze recensie, zoals wij in Vlaanderen zeggen. Hilarisch! Ik kan een goede procedural wel smaken, maar series zoals deze, waar "iemand een beetje zand onder een schoen vindt en opeens weten ze waar de dader woont en wie hij is"... nee, dat vind ik vreselijk. Ik ga deze dus aan mij laten voorbij gaan.
Reageer

Nieuwste recensies

Marvel's Loki - Seizoen 1

8

The Walking Dead - Seizoen 10

7

The Flash (2014) - Seizoen 6 (DVD)

7

Swanenburg - Eerste aflevering

7.5

London Kills - Seizoen 1 (Code MyLum)

7

Turner & Hooch - Eerste aflevering

6