Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Bartwin v/d Pols geeft "Complications - Seizoen 1" een 6.
Geschreven door Bartwin v/d Pols op 15 september 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Complications - Seizoen 1

In de serie Complications maakt dokter John Ellison (Jason O’Mara, Sons of Liberty en The Good Wife) de keuze om een jong slachtoffer van een drive-by shooting te hulp te schieten. En dat doet hij met alle middelen die hem ter beschikking staan, zelfs al is dit een pistool. Zijn heldhaftige acties blijven echter niet zonder gevolgen, want het slachtoffer blijkt de zoon te zijn van de baas van één van de grootste bendes in Atlanta….
Complications
© USA Network

In dit eerste seizoen van Complications wordt de naam direct eer aangedaan want er volgen steeds meer complicaties uit de eerste actie van John Ellison. Samen met verpleegster Gretchen Polk (Jessica Szohr: Gossip Girl, Ted 2) wordt John telkens weer gedwongen om in te spelen op de nieuwe eisen die aan hem gesteld worden. Langzaam maar zeker wordt John steeds dieper het moeras in getrokken, in de hoop dat hij met zijn laatste hulpactie een einde kan brengen aan de ellende. Dit is ook de kern van de serie: hoewel John oprecht het goede wil doen en daarvoor een illegale actie

Langzaam maar zeker wordt John steeds dieper het moeras in getrokken

moet ondernemen levert het telkens een averechts effect op. Hier wordt ook een mooie link gelegd naar het beroep van dokter, vol met ethische keuzes en moeilijke beslissingen. Wat zou jij doen als jij de keuze moest maken? Regelmatig gebruikt John zijn werkwijze als arts - diagnose stellen, behandelopties doornemen, keuze maken/toepassen – voor het oplossen van problemen die groter zijn dan alleen ziekenzorg.

Seizoen 1 kent tien afleveringen van elk een uur zodat er goed de tijd genomen kan worden voor het uitwerken van de diverse personages. Vaste handlanger Gretchen Peters heeft namelijk haar eigen demonen te bevechten uit haar jeugd en ook thuis rommelt het flink. John Ellison en zijn vrouw Samantha Ellison (Beth Riesgraf, Leverage en Caper) hebben namelijk een heftig verlies moeten verwerken in het gezin en dit werkt door in hun eigen, soms onethische, keuzes. En dan zijn er nog flink wat eisende partijen: de rivaliserende gangs, wantrouwende directe collega’s en de politie. Vooral detective Robert Holden (Brent Sexton, The Killing en Bosch) heeft zijn bedenkingen bij de verklaringen van John Ellison die zich door heel wat bochten moet wringen om iedereen te helpen.

In mijn recensie van de eerste aflevering sprak ik al de hoop uit dat het hoge niveau over tien afleveringen vast gehouden kon worden. Helaas is dat wat mij betreft niet gelukt. Dat ligt vooral in de combinatie van een repeterend script en een gebrek aan wezenlijke diepgang. Het basisgegeven van de moeilijke keuzes die John onder hoge druk moet oplossen wordt in wezen in elke aflevering herhaald zodat je als kijker weet dat John na wat tegenstribbelen toch wel mee gaat werken. Op een gegeven moment hoop je dat John eens een keer initiatief gaat tonen en iets anders kiest dan simpel

Er is een nijpend gebrek aan diepgang van de personages

toegeven. Als hij dit dan toch een keer doet dan is dat in tegenstelling tot zijn rationele werkwijze erg heftig en emotioneel. Verpleegster Gretchen Polk kent ook twee standen: afstandelijk en koel of in je gezicht schreeuwen totdat John weer toegeeft. John Ellison en zijn vrouw Samantha hebben maar weinig chemie samen en ondanks het beleven van allerlei heftige ontwikkelingen in hun relatie leidt dat enkel tot wat ruzietjes over en weer. Ook het jongetje dat de spil was van de schietpartij komt niet echt in het stuk meer voor en andere personages, zoals de vader van John Ellison, blijven ook onderbelicht. Kortom, er is een nijpend gebrek aan diepgang van de personages waardoor het lastig wordt om telkens een uur mee te leven met de personages in de serie.

Overigens probeert schrijver Matt Nix (Burn Notice, the Good Guys) dit wel: elke aflevering start met een sprong terug in de tijd waarin er achtergrond gegeven wordt over een personage die verband houdt met de aanstaande keuzes. Ook is de kern van de serie in orde: de combinatie van ethische keuzes en de daaruit volgende spannende complicaties levert een interessant vertrekpunt op. Deze potentie blijkt wel uit de eerste aflevering en ook uit de laatste aflevering waar door een goede plottwist de spanning en vaart ineens weer volledig terug is. Tegelijkertijd maakt dat het des te spijtiger dat deze potentie verborgen blijft in de andere acht afleveringen in het seizoen waardoor de serie als geheel uiteindelijk tekort schiet.
Volg Complications
Vorige aflevering
Critical Condition
Critical Condition
01x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_anonymous
15 sep 2015 12:46 -
Heb deze na het zien van de pilot uit mijn lijst verwijderd. Vond het niet vernieuwend en omdat je niet alles kunt kijken deze dus maar geschrapt.
Reageer
avatar_CC11
15 sep 2015 20:16 -
Ik heb het eerste seizoen met plezier uitgekeken, dus mij heeft het alvast niet gestoord dat bepaalde personages in de serie weinig diepgang kenden.
Ook de ontknoping van het was op zijn minst verrassend te noemen maar eerlijk gezegd
zie ik geen heil in een tweede seizoen gezien het hele verhaal eigenlijk al verteld is.
Reageer
avatar_antimidant
16 sep 2015 07:19 -
De serie heb ik in één ruk uitgekeken. Vermoedelijk was ik eerder afgehaakt als ik iedere week op de volgende aflevering had moeten wachten. Ik verwachtte ergens steeds een spannende wending en daar die uitbleef kwam heb ik ook geen stijgende lijn kunnen bespeuren. Leuk genoeg om te blijven kijken, maar dat er geen tweede seizoen komt is begrijpelijk.
Reageer
Complications