Chuck

8,0 / 10
44 min
Dramedy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Jos Herbrink geeft "Chuck - Seizoen 5" een 7.5.
Geschreven door Jos Herbrink op 9 augustus 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Chuck - Seizoen 5

Eigenlijk is het een wonder dat het vijfde seizoen van Chuck ooit gemaakt is. Halverwege bijna ieder seizoen leek het erop dat Chuck gecanceld zou worden, maar elke keer weer werd de serie op het nippertje nog verlengd. Terecht, want Chuck was met zijn mix van spannende actie en luchtige komedie een van de stand-outs op de Amerikaanse televisie. Ieder seizoen wist de show zich te vernieuwen door de ‘premise’ net iets te veranderen of de relatie tussen karakters compleet te verdraaien. Hebben makers Josh Schwartz en Chris Fedak voor het laatste seizoen nog zo’n truc in petto?

Waar waren Chuck Bartowski en zijn compagnons gebleven? Na de superspannende seizoensfinale van seizoen vier verlieten Chuck Bartowski (Zachary Levi), Sarah Walker (Yvonne Strahovski), John Casey (Adam Baldwin) en Morgan Grimes (Joshua Gomez) de CIA en begonnen hun eigen freelance spionageorganisatie: Carmichael Industries. Ook kocht het viertal en passant de Buy More op, waardoor we ook in dit seizoen getrakteerd worden op idioterie van Big Mike, Jeff en Lester. En o ja, Morgan kreeg door een enorme miskleun de intersect (die eigenlijk voor Chuck bedoeld was) in zijn hoofd. Chuck moet nu dus voor het eerst werken zonder de intersect en ook nog eens Morgan begeleiden.

Seizoen vijf draait vooral om de moeizame start van Carmichael Industries. Het opzetten van een freelance spionagebedrijf blijkt moeilijker dan gedacht en Chuck en zijn compagnons ondervinden dan ook veel problemen. Om spoilers te voorkomen zal ik hier niet te veel uitweiden. Naast de startproblemen zijn er ook nog eens andere partijen die erop uit zijn Carmichael Industries ten onder te brengen. Tenslotte zal de relatie tussen Chuck en Sarah ook weer op de proef gesteld worden. Werk aan de winkel voor Chuck dus.
De stijl van eerdere seizoenen blijft grotendeels gehandhaafd en erg vernieuwend is dit laatste seizoen dus niet. De actiescènes dit seizoen zijn weer van een hoog niveau en je zit regelmatig op het puntje van je stoel.

Wat wel jammer is, is dat de verhaallijnen iets te vaak over het randje van belachelijk gaan. Chuck wist de afgelopen seizoenen als geen ander humor en serieuze scenes te balanceren wat bijdroeg aan het realisme van de show, maar dit seizoen gaan de schrijvers soms toch echt te ver. Overigens betekent dit zeker niet dat de aflevering slecht zijn, maar vergeleken met eerdere seizoenen is het niveau wel ietsje lager. Voorspelbaarheid ligt ook op de loer bij sommige plots. De laatste twee afleveringen zijn dan weer van een hoog niveau.

Het acteerwerk is prima, zowel van de vaste cast als de villains. Zachary Levi blijft fantastisch als de ontwapenende Chuck, die ook dit jaar weer groeit in zijn rol als leider van Carmichael Industries, maar dit seizoen vallen vooral Morgan Grimes en John Casey op, die beide in situaties terecht komen waarin we ze nog niet hebben gezien. Zowel Joshua Gomez als Adam Baldwin zetten deze rollen met verve neer. Er valt ook nog zat te lachen en Big Mike’s liefdesverklaringen aan Subway, schaamtelozer was product placement nooit, blijven erg leuk.

Ondanks dat het niveau van seizoen vijf iets lager ligt dan de eerdere seizoenen is het toch een goede afsluiter van de serie. Zeker voor de echte fans van Chuck zal dit niet echt uitmaken en zij zullen gewoon genieten van dit laatste seizoen. Wat mij betreft behoord Chuck tot een van de beste series van de jaren ‘00. Niet vanwege haar ingewikkelde verhaallijnen, maar juist vanwege de ontwapenende karakters en luchtige humor die op wonderlijke wijze gecombineerd wordt met keiharde actie. Showrunners Schwartz en Fedak hebben meeslepende driedimensionale karakters neergezet waarmee je je, ondanks hun baan als spion, toch kan identificeren. Het is goed dat het vijfde seizoen nu ook echt het eindpunt is, aangezien de show niet meer beter zou worden dan hij in de eerste (vooral het tweede) seizoen was. Nu kregen de schrijvers nog een mogelijkheid om naar het einde toe te schrijven, en seizoen vijf is dan ook een waardig afscheid voor Chuck Bartowski.
Volg Chuck
Vorige aflevering
Chuck Versus the Goodbye
Chuck Versus the Goodbye
05x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Flesh and Blood (2020) - Seizoen 1

6

Away - Eerste aflevering

7.5

Exit (2019) - Seizoen 1

7

Utopia (2020) - Seizoen 1 (Sneak Peek)

7.5

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7