Chernobyl

8.6 / 10
64 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

HBO-serie Chernobyl meest gewaardeerd door kijkers

Chernobyl is een Amerikaanse miniserie van de Amerikaanse zender HBO en het Britse Sky. De serie ging van start op 6 mei 2019. De vijfde en laatste aflevering verscheen op 3 juni.

Het verhaal van de serie gaat over de explosie die in april 1986 plaatsvond in de kerncentrale van Chernobyl. We zien hoe een aantal mannen en vrouwen op heldhaftige wijze ingrepen om de enorme schade in het gebied te beperken. Chernobyl is tot dusver de meest gewaardeerde televisieserie aller tijden. Dat blijkt uit de cijfers die kijkers aan series geven op de toonaangevende site IMDb.

Volgens Variety scoort de serie nu op basis van meer dan 140.000 stemmen een gemiddelde waardering van 9,7. Chernobyl doet het daarmee beter dan Planet Earth II van de BBC (gemiddeld een 9,5), HBO’s Band of Brothers (gemiddeld een 9,4), de originele Planet Earth (gemiddeld een 9,4), AMC's Breaking Bad (gemiddeld een 9,4) en HBO’s Game of Thrones (gemiddeld een 9,3).De miniserie is dus erg geliefd, maar de Sovjet-Unie vindt het allemaal niet leuk. Daarom werkt de Kremlin-gezinde zender NTV aan een eigen versie van de serie, die moet gaan over een Amerikaanse CIA-agent die de kerncentrale infiltreerde en de fatale explosie van de kernreactor veroorzaakte om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet.

De serie Chernobyl is in Nederland te bekijken bij Ziggo Movies & Series en in België bij Play More Cinema.
Vorige aflevering
Vichnaya Pamyat
Vichnaya Pamyat
01x05
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_E71
09 jun 2019 18:38 -
"Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet."
Het schijnt dat de serie ook niet geheel accuraat is wat betreft de feiten en dat het allemaal een tikkeltje wordt overdreven. Desalniettemin vond ik het een goede serie
Reageer
avatar_JanWillemK
10 jun 2019 09:25
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Dit: "Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet." betreft niet deze serie maar de nog aankomende serie die gemaakt moet worden door de Sovjet-Unie.

"De miniserie is dus erg geliefd, maar de Sovjet-Unie vindt het allemaal niet leuk. Daarom werkt de Kremlin-gezinde zender NTV aan een eigen versie van de serie, die moet gaan over een Amerikaanse CIA-agent die de kerncentrale infiltreerde en de fatale explosie van de kernreactor veroorzaakte om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet."
Reageer
avatar_E71
10 jun 2019 12:44
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
"Dit: "Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet." betreft niet deze serie maar de nog aankomende serie die gemaakt moet worden door de Sovjet-Unie."

Ja dat weet ik.

Ik wou er alleen even op inhaken met dat deze serie ook niet geheel accuraat is wat betreft de feiten enzo, en dat het allemaal een beetje Hollywoodesque is. Zie dit artikel bijvoorbeeld.

https://tpo.nl/2019/06/02/wat-er-in-chernobyl-gebeurt-is-niet-wat-er-in-tsjernobyl-gebeurde/

Maar goed, ik ben er niet bij geweest, dus ik kan het niet weten.

Desalniettemin, goede serie.
Reageer
avatar_sharky
10 jun 2019 14:47
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Feit is dat de kerncentrale ontploft is,Feit is dat dit door puur onwetendheid kwam.Feit is dat de sovjet unie er alles aan wilde doen om het te verbergen of te doen doen lijken of het niet zo erg was.Feit is dat tot op de dag van vandaag er mensen zijn die er op een of andere manier gevolgen van hebben.Feit is dat veel mensen erop af gestuurd werden naar wat bijna zeker hun dood zou worden.En omdat degene die de serie maakte sommige dingen veranderde voor dramatisch effect is het opeens overdreven (Terwijl het meeste berust op Feiten),dat is in mijn mening een klap in het gezicht van de mensen die het meegemaakt hebben.Ik zou zeggen ga naar tsjernobyl en kijk zelf of het overdreven was,kijk vlug want je mag er niet lang blijven.
Reageer
avatar_E71
10 jun 2019 15:58
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Oh god, heb je weer zo'n fanatiekeling die niks negatiefs wil horen over een serie die hij goed vond. Of wil je gewoon het laatste woord hebben?

Heb je uberhaupt het artikel wel gelezen?

Een bezoek aan Tsjernobyl toont niet aan wat er in de serie overdreven wordt (lees artikel), dus heeft weinig zin. Maar in pricipe kun je er "gewoon" naar toe hoor. Feit: Het stralingsniveau tijdens de rondleidingen is relatief klein. Een dodelijke dosis van de straling bedraagt 300 tot 500 röntgen per uur. Niveaus op de tour variëren van 15 tot enkele honderden microröntgens per uur. Een microröntgen is een miljoenste van een röntgen.
Reageer
avatar_sharky
10 jun 2019 16:24
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Zoals je zie heb ik het niet zover over de serie maar over feiten en nee geen fanatiekeling,alleen iemand die in die tijd leefde en genoeg meekreeg dat het helemaal mis had kunnen gaan.en dat je nu er rond kan lopen heb je te danken aan de mensen die een grotere ramp heeft weten te voorkomen en de kerncentrale heeft weten te bedekken en daar kan een artikel van een journalistje niets aan veranderen.https://www.nucleairforum.be/thema/veiligheid/tsjernobyl-de-feiten . Aan jou het laatste woord dan maar.
Reageer
avatar_TnTNL
09 jun 2019 23:04 -
Stond al op mijn lijstje om te kijken, maar ga hem na dit artikel wel even naar voren schuiven!
Reageer
avatar_ellenvangenechten10
10 jun 2019 07:39
Zeker doen! De moeite waard!
Reageer
avatar_ewgbeijer
10 jun 2019 09:42 -
Het boek "Nacht in Tsjernobyl" van Adam Higginbotham is, wat mij betreft, verplichte kost en gaat diep en chronologisch in op de dramatische ontwikkelingen van en in reactor 4 in Tsjernobyl en de uiteindelijke konsekwenties die hieruit getrokken moeten worden.
Reageer
Chernobyl