Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Wesley Fechter geeft "Boy Swallows Universe - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Wesley Fechter op 6 februari 2024.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Boy Swallows Universe - Seizoen 1

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Trent Dalton, volgt Boy Swallows Universe een jongen die opgroeit in het Australië van de jaren ’80 onder verre van ideale omstandigheden.

Want waar de jonge Eli Bell (Felix Cameron) ontwapenend en open in het leven staat, is zijn leven verre van perfect. Zo is zijn vader Robert (Simon Baker, The Mentalist) een alcoholist die geen contact meer met zijn kinderen heeft, zijn moeder Frances (Phoebe Tonkin, The Originals) een drugsverslaafde, zijn stiefvader Lyle (Travis Fimmel, Vikings) een drugsdealer en praat zijn broer Gus (Lee Halley) niet meer en communiceert hij alleen door in de lucht te schrijven.

Verder is de vriend van de familie Slim Halliday (Bryan Brown, Darby & Joan) een misdadiger die zijn straf heeft uitgezeten en correspondeert Eli veel met veroordeelde crimineel Alex Bermuda (Adam Briggs) die in de gevangenis zit. Een verre van gebruikelijke jeugd kunnen we dus wel zeggen. Daarnaast komt er met enige regelmaat het beeld van een vliegende auto voorbij waarmee in de ruimte gereisd kan worden en is er in een tunnel onder het huis van Eli een verborgen rode telefoon te vinden waarvan zowel Eli als Gus eigenlijk geen idee hebben wie daar telkens op belt.

Boy Swallows Universe
© Netflix


Klinkt bijna als sciencefiction toch? Maar Boy Swallows Universe is verre van dat. De serie is veel meer een coming of age dramaserie. Eli groeit namelijk zoals gezegd niet op onder ideale omstandigheden, maar probeert er toch het beste van te maken. Hij vindt zijn moeder nog steeds de liefste in de wereld, accepteert zijn broer zoals hij is en kan ook goed overweg met zijn stiefvader. De wereld is goed zoals hij is en zijn grootste problemen zijn dat hij het leven voor andere beter wil maken en dat hij op school wordt gepest.

Als zijn stiefvader echter probeert hogerop te komen, gaat alles mis. Eli raakt gewond, zijn stiefvader verdwijnt en zijn moeder moet de gevangenis in. Gus en hij komen hierdoor bij hun vader terecht, die verre van in staat is voor hun te zorgen. De jongens zullen dan ook zelf moeten zien te overleven. En terwijl zij op die manier opgroeien komen ze ook steeds meer over hun verleden te weten.

Boy Swallows Universe is een dramaserie die op indrukwekkende wijze een beeld geeft van het Australië in de jaren ’80.Als we Eli terug zien als een wat oudere jongen (Zac Burgess, One Night) is zijn thuissituatie wat stabieler omdat zijn vader zijn best gedaan heeft er meer te zijn voor de kinderen, maar Eli zelf worstelt. Enerzijds heeft hij de droom om journalist te worden, maar anderzijds komt continu het criminele verleden van zijn stiefvader om de hoek kijken waardoor hij richting het criminele circuit getrokken wordt. En de vraag is in hoeverre hij die roep kan weerstaan als de veiligheid van zijn familie in het geding is.

Boy Swallows Universe
© Netflix


Boy Swallows Universe is een dramaserie die op indrukwekkende wijze een beeld geeft van het Australië in de jaren ’80. En ondanks dat er de nodige emotionele momenten in de serie zitten en je met name met de jonge Eli ontzettend meeleeft, zorgen de manier waarop Eli in het leven staat en de subtiele humor die in de serie verwerkt zitten ervoor dat het nog enigszins luchtig gehouden wordt. Het boek zelf heb ik niet gelezen, maar ik heb begrepen dat dit grimmiger is en dat kan ik mij gezien het verhaal goed voorstellen.

De vliegende auto, de rode telefoon en zelfs het feit dat Gus communiceert door in de lucht te schrijven (en de manier waarop dat in beeld wordt gebracht) geven de serie bij vlagen een beetje een magisch gevoel. Ook dat houdt het geheel op een goede manier wat luchtiger.

Dat alles bij elkaar zo goed in elkaar valt, komt ook zeker door het uitstekende spel van de acteurs. De voor mij bekendere gezichten van Fimmel en Baker spelen hun rol zo goed dat ik vrijwel vergeet waar ik ze van ken. Felix Cameron speelt daarbij uitstekend in zijn rol van het jongetje dat ondanks alles open in de wereld staat omdat zijn leven nu eenmaal is wat het is.
Video on youtube
Volg Boy Swallows Universe
Vorige aflevering
Boy Meets End
Boy Meets End
01x07
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Boy Swallows Universe