Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Bodyguard - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 1 september 2018.
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Bodyguard - Eerste aflevering

Kan een mens twintig minuten lang zijn adem inhouden? Waarschijnlijk niet, maar de nieuwe BBC One-dramaserie Bodyguard laat veel mensen een goede poging doen. Als televisiemaker heb je flink wat lef nodig om een scène van twintig minuten lang te gebruiken als opening voor je eerste aflevering. Maar Line of Duty-schrijver Jed Mercurio durft het aan en slaagt er ook nog eens in.

Een man zit in de trein en merkt dat er iets niet in de haak is. Op het toilet ontdekt hij een vrouw met een bomgordel die op het punt staat deze tot ontploffing te brengen. Terwijl hij tegen haar blijft praten en haar probeert te overtuigen haar explosieven af te doen, arriveert versterking. Zijn collega’s schreeuwen dat de man weg moet gaan zodat ze de vrouw dood kunnen schieten, maar hij weigert.

Als seriemaker moet je lef hebben om de eerste aflevering te beginnen met een scène van twintig minuten, maar hier lukt het



Deze man heet David Budd (Richard Madden, Game of Thrones) en hij is een oorlogsveteraan en beveiliger. Zijn nieuwste klus: de minister van Binnenlandse Zaken Julia Montague (Keeley Hawes, Spooks) beschermen. Wanneer Budd ontdekt dat Montague nieuwe wetten wil doorvoeren die haaks staan op zijn overtuigingen, beseft hij dat hijzelf misschien moet ingrijpen om te voorkomen dat het land in gevaar verkeert. Wordt hij dan haar redder, of toch haar grootste bedreiging?

Laten we het nog eens hebben over die openingsscène. Elke seconde wist mijn volledige aandacht te vast te houden. Hoe Budd kalm blijft, maar tegelijkertijd doodsbang is. Hoe hij rustig blijft staan en de vrouw in bescherming neemt, tegen de orders van zijn collega’s. Hoe hij de orders negeert, maar zich ten volle realiseert dat zijn collega’s hem gemakkelijk dood kunnen schieten. Het camerawerk, het acteerwerk, het geluid, alles droeg bij om een maximale spanning naar het scherm te vertalen en dat is gelukt.

De overige veertig minuten van deze eerste aflevering vormen een typische eerste aflevering. De belangrijkste spelers krijgen een degelijke introductie. Hierbij komt vooral Budd goed uit de verf. Montague heeft nog wat minder tijd gekregen om zich al volledig te introduceren, maar Keeley Hawes speelt haar wel heel goed en op het scherm heeft ze een fijne chemie met Richard Madden. Behalve van Budds vrouw Vicky (Sophie Rundle, Peaky Blinders) krijgen de secundaire personages tot nu toe nog weinig te doen, maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog kan veranderen.

De thema's kunnen uitgekauwd aanvoelen, maar hopelijk komt hier nog verandering in

Ook wordt al gauw duidelijk wat er speelt en hoe het verhaal de komende vijf afleveringen verder zal gaan. Montague is van plan om wetten door te voeren die veiligheidsdiensten meer macht geven om burgers af te luisteren. Met de zogenoemde ‘sleepwet’ die in Nederland ingevoerd gaat worden ligt dit scenario redelijk dicht bij de werkelijkheid, iets waar Jed Mercurio ook in zijn scripts voor Line of Duty in uitblinkt. Wel zien we dat deze thema’s de laatste tijd toch vaker uitgekauwd zijn in andere films en series. Ik hoop dan ook ten volste dat Mercurio daar de rest van het seizoen nog een verrassende wending aan kan geven.

Bodyguard wist de aandacht te trekken met een twintig minuten durende nagelbijter als opening. Wat volgde was een sterke introductie van wat hopelijk weer een stukje kwaliteitstelevisie van de BBC wordt. Ik zit klaar voor de rest!
Volg Bodyguard
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Bodyguard