Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Wichita van Rijkom geeft "Blood & Oil - Eerste aflevering" een 6.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 5 oktober 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Blood & Oil - Eerste aflevering

Blood & Oil, een van de nieuwe series van ABC dit seizoen, gaat zoals de naam al doet vermoeden over de oliewinning in Amerika. Op het tijdstip waar voorheen Revenge te zien was, staat dit soapachtige verhaal dat zich afspeelt in North Dakota op dit moment geprogrammeerd. Eind september was de eerste aflevering te zien en het begin en eind hiervan waren met recht knallend te noemen. Maar had de rest van de aflevering datzelfde niveau en gevoel? En hoe zit het met die andere bekende serie over hetzelfde onderwerp waar dit verhaal al gauw mee vergeleken wordt?

Billy (Chace Crawford, Gossip Girl) en Cody LeFever (Rebecca Rittenhouse, Red Band Society) zijn klaar voor een nieuw leven als we hen aan de start van de eerste aflevering ontmoeten. Bepakt en bezakt met al hun bezittingen zijn zij naar het gebied ‘the Bakken’ vertrokken om daar hun geluk te beproeven in de oliewereld. Dit alles verloopt niet zoals gepland, waardoor ze creatief moeten zijn om hun doel uiteindelijk toch te kunnen bereiken. Eenmaal in het gebied aangekomen lopen ze al gauw rijkeluiszoon Wick Briggs (Scott Michael Foster, Once Upon a Time) tegen het lijf, die het overduidelijk niet zo nauw met de wet neemt. Dit tot ongenoegen van sheriff Tip Harrison (Delroy Lindo, The Chicago Code). Zijn vader Hap Briggs (Don Johnson, Miami Vice), olie-tycoon en een grote naam in de regio, is helemaal klaar met het gedrag van zijn zoon en besluit, op aandringen van zijn nieuwe vrouw Carla (Amber Valletta, Revenge), tot drastische maatregelen over te gaan.

© ABC


De eerste aflevering laat een goede introductie van de karakters zien, en eindigt met een spannende cliffhanger.

Sinds het werk aan de serie is begonnen heeft de show al vele verschillende namen gekend. Van The Bakken en Boom tot Oil en uiteindelijk Blood & Oil. Wie hoort waar Blood & Oil in grote lijnen om draait kan er niet omheen, de vergelijking met de serie Dallas is snel gemaakt. Deze wereldwijd succesvolle serie, die pasgeleden zelfs nog de basis was van een remake, kent veel overeenkomsten met Blood & Oil. Is dit dan een exacte kopie? Nee, dat nu ook weer niet…. Het verschil van afkomst (met betrekking tot financiën) van hoofdrolspelers Billy en Cody is alleen al een andere insteek. Ook de indianen die in het gebied wonen waar deze serie zich afspeelt, brengen andere culturen en achtergronden met zich mee. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb wel echt moeten zoeken naar verschillen want de verhalen lijken nu eenmaal heel erg op elkaar.

Barmeid Jules Jackman (India de Beaufort, Jane By Design) blijkt van meer markten thuis dan alleen een biertje tappen en speelt ook gelijk al een belangrijke rol tijdens deze pilot. Wanneer Cody achter een mogelijkheid komt die het leven van haar en haar man kan doen veranderen, besluit Billy alles op alles te zetten om deze kans aan te grijpen. De eerste aflevering laat een goede introductie van de karakters zien, en eindigt met een spannende cliffhanger. Wel is het dan weer jammer dat de promo voor de rest van het seizoen eigenlijk al de afloop van de cliffhanger laat zien, dat daarmee dit spannende uiteinde gelijk teniet doet. Gelukkig staat ons nog heel wat anders te wachten als ik de promo mag geloven, dus was dit zeker niet de laatste actiescène dit seizoen.

Blood & Oil is zeker geen slechte poging om Dallas te doen vergeten, maar het lukt hen helaas toch niet helemaal.

De serie zit op zich goed in elkaar, het acteerwerk is prima en de locaties zijn ook goed uitgezocht. Toch ben ik niet vreselijk enthousiast na het zien van de eerste aflevering. Blood & Oil is zeker geen slechte poging om Dallas te doen vergeten, maar het lukt hen helaas toch niet helemaal. Het verhaal was mij wat te gewoontjes, iets wat ik al zo vaak voorbij heb zien komen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het onderwerp waar de serie over gaat. Er zit niets vernieuwend in wat het voor mij persoonlijk lastig maakte om echt mee te gaan in de show. Ook vond ik sommige acteurs af en toe wat moeilijk te verstaan, iets waar ik niet vaak problemen mee heb dus wat ik toch wel opvallend vond. De promo voorspelt nog wel heel wat nieuwe karakters en situaties, dus wie weet wordt het allemaal toch nog wat. Maar voor nu houd ik het bij een voldoende als eindcijfer voor deze eerste aflevering.

© ABC
Vorige aflevering
Departures
01x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_CC11
05 okt 2015 10:13 -
Het moet zijn dat ik een andere pilot gezien heb want buiten olie zag ik zelf geen gelijkenis met "Dallas".
Volgens mij trokken Billy en Cody trouwens naar The Bakken om een wasserette te starten en niet zozeer om hun geluk in de oliewereld te beproeven.
Hetgeen ze uiteindelijk ook niet doen ook al profiteren ze er onrechtstreeks van door het stuk land te kopen dat toegang geeft tot een olierijk gebied.
Reageer
avatar_heplam
05 okt 2015 11:13 -
Ik ben het er ook totaal niet mee eens, het is een serie die meteen pakt naar mijn idee.
Vind je cijfer maar magertjes eerlijk gezegd.
Reageer
avatar_misspanje
05 okt 2015 11:23 -
De serie pakte mij gelijk
Keek er al een tijdje naar uit en was erg tevreden tot nu toe ben erg benieuwd naar de rest van deze serie
Reageer
avatar_MeneerVevie
05 okt 2015 12:57 -
Ik heb er ook een recensie over geschreven en ik zelf ben ongeveer tot dezelfde conclusie gekomen. Het is zeker nergens slecht, maar de pilot maakt mij niet nieuwsgierig naar meer. Het is een soapie dramaserie dus ik vergeef de cliches, en het type personage dat je hier zit. Er wordt wat mij betreft echter niks spannends gedaan met een bekend gegeven. De uitvoering is niet bijzonder waardoor de kijkervaring niet bijzonder is. Dit is een redelijke pilot, maar een die synoniem staat voor de meeste nieuwe pilots tot nu toe: het is gewoon niet veel, er springt niks uit. Ik zou Blood and Oil bijvoorbeeld op basis van de pilot niet snel aanraden aan iemand die een nieuwe serie zoekt.
Reageer
avatar_RLS90
05 okt 2015 22:06 -
Het was prima om te kijken, maar het maakt weinig indruk en doet amper verlangen naar de volgende aflevering. En dat moet een pilot natuurlijk wel hebben, wat mij betreft.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
05 okt 2015 23:43 -
Na het lezen van alle reacties is het duidelijk dat er veel verschillende meningen over deze serie zijn. Nogmaals ik vond het zeker geen slecht verhaal, maar voor mij was de pilot inderdaad zoals hierboven al werd geschreven niet pakkend genoeg. Een voldoende dus, maar nu ook weer niet veel meer dan dat in mijn ogen. Sorry! ;-)
Reageer
avatar_CC11
06 okt 2015 08:24
Dat smaken en meningen verschillen is niet meer dan normaal maar ik vind wel dat een eerste vereiste voor een recensie is dat je het verhaal correct weer geeft, wat hier niet echt het geval was.
Dat geeft mij als lezer het gevoel van "Ik heb wel gekeken, maar was eigenlijk met iets anders bezig want echt interesseerde het me nu ook weer niet".
Jammer, want je schrijft echt wel prima hoor :-)
Reageer
avatar_wichitavrijkom
06 okt 2015 09:17
In mijn ogen was hun doel niet zo duidelijk op voorhand. Na een tegenslag sloegen ze gelijk een (nieuwe) weg in waar vervolgens de rest van de serie om zal draaien. Dit is hoe ik het verhaal heb geïnterpreteerd. Wat mij is opgevallen en wat in mijn ogen gebeurde. Het kan zijn dat ik dingen wellicht onjuist geïnterpreteerd heb, maar naar mijn idee kwamen ze met grote (vage) dromen die kant uit en besloten ze eenmaal daar dat in olie/landbezit toch echt het grote geld zat.
En nogmaals ik zal niet ontkennen dat de pilot mij niet echt trok, ik werd niet meegesleept door het verhaal. Maar ik heb de aflevering wel met volle aandacht bekeken en mijn mening gevormd op dat wat voor mij er uit sprong. Ik heb zoveel mogelijk details hier in mee genomen. Wellicht heb ik toch iets kleins over het hoofd gezien, wellicht kunnen bepaalde scènes op verschillende manieren bekeken worden. Voor mij is dit in ieder geval de indruk die Blood & Oil op mij persoonlijk heeft achtergelaten.
Reageer
avatar_Patricia50
06 okt 2015 13:32 -
ik heb twee afleveringen gezien en ben er nog niet uit of ik door blijf kijken, t lijkt zoveel van t zelfde. Ik vond t feit dat ze ongedeerd uit de auto kwamen ongeloofwaardig en de snelheid waarmee t geld verdient werd ook opvallend. Bovendien is de pijn die ervaren wordt bij brandwonden heviger dan ze lieten zien. Kortom ik weet t nog niet. Ook vind ik t moeilijk kijken naar de "verbouwde kop" van Don Johnson te kijken zo onnatuurlijk vergeleken met mijn herinnering aan Sonny Crockett
Reageer