Black Mirror

8,0 / 10
57 min
Anthologie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Thomas ten Veldhuijs geeft "Black Mirror - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Thomas ten Veldhuijs op 14 mei 2019.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Black Mirror - Seizoen 1

We leven in een tijd waarin technologie in een razendsnel tempo blijft ontwikkelen. Zo waren er bijvoorbeeld acht jaar geleden veel mensen onder de indruk van de 5 megapixel camera van de iPhone 4. Tegenwoordig hebben de (nieuwste) smartphones rond de 12 megapixel. In 2000 was de maximale opslagcapaciteit van usb-sticks acht megabyte, tegenwoordig zijn er ook modellen met een opslagcapaciteit van twee terabyte (twee miljoen megabyte). De eventuele nadelige gevolgen van deze ontwikkelingen worden ook vaak behandeld in boeken, films en televisieseries.

It has become appallingly obvious that our technology has exceeded our humanity – Albert Einstein

Een belangrijk thema van Black Mirror is dan ook het ingaan op deze snelle technologische ontwikkelingen en wat voor gevaren dat met zich mee kan brengen. Het komt in de serie regelmatig naar voren dat het gemak en de voordelen van technologie niet opwegen tegen nadelen ervan. Het is derhalve geen vrolijke serie. Genoeg mensen in mijn omgeving kijken er liever niet naar, aangezien het een zware serie is waarvan je wat somber kan worden. Ik deel die mening niet. Naar mijn idee is Black Mirror één van de beste series die ik heb gezien.

Het idee achter Black Mirror is simpel. Iedere aflevering heeft een losstaand verhaal met een nieuwe cast. De behandelde thema’s zien zoals eerder vermeld over het algemeen op technologische ontwikkelingen en wat de gevaren daarvan zijn. Sommige aflevering bevatten ook technologieën en scenario’s die al mogelijk zijn. De eerste aflevering van het eerste seizoen is daar een goed voorbeeld van. Die heeft naast het realistische gebruik van technologie namelijk veel overeenkomsten met een waargebeurd verhaal over de voormalige Engelse prime minister David Cameron. Maar de overeenkomsten daartussen bleken volledig toevallig te zijn.

Momenteel zijn er al vier seizoenen en een losstaande interactieve aflevering van de serie Black Mirror beschikbaar. Toen ik het eerste seizoen voor het eerst had gezien, is nu dan ook alweer een tijdje geleden. Daarom is het ook weer leuk om het eerste seizoen weer opnieuw te hebben bekeken. Na het terugkijken van het eerste seizoen is er één ding heel duidelijk: de kwaliteit van het eerste seizoen is momenteel nog steeds goed terug te zien in de nieuwere seizoenen. De eerste twee seizoenen van de serie werden nog geproduceerd door Channel 4 voordat het werd verkocht aan Netflix. Dat is ook nog goed te zien aan de cast aangezien die volledig Bits was in tegenstelling tot de nieuwere seizoenen onder Netflix.

Het eerste seizoen bestaat uit drie afleveringen en hebben ieder een speelduur tussen de 44 en 62 minuten. Iedere aflevering heeft een compleet eigen stijl en sfeer. Zo speelt de eerste aflevering zich af in het hedendaagse London en heeft het een zeer realistisch verhaal. De tweede aflevering speelt zich af in een dystopische omgeving waarin iedereen moet fietsen om energie op te wekken en waarmee je punten, zogenaamde ‘Merits’, kunt verdienen. Die kan je vervolgens weer inzetten om bijvoorbeeld een film te kunnen kijken of om andere dingen mee te kopen. De derde aflevering speelt zich af in een wereld waarin (vrijwel) iedereen een ‘grain’ heeft. Dat is een implantaat waarmee je gebeurtenissen die je in het verleden hebt meegemaakt, kan terugkijken.

Vooral de derde aflevering heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Er heest een soort van akelig sfeertje en de werking van een ‘grain’ wordt erg overtuigend en realistisch neergezet. Voor mij is deze aflevering van alle tot op heden uitgebrachte Black Mirror afleveringen nog steeds een van mijn favorieten. Hopelijk is Netflix van plan is om nog meerdere seizoenen te blijven produceren na het uitkomen van het vijfde seizoen ergens dit jaar.

Het eerste seizoen van Black Mirror heeft mysterie, een goede sfeer, sterk acteerwerk en gaat over zeer relevante thema’s. Het is naar mijn idee één van de betere series om te kijken binnen het overvloed aan beschikbare series. Kan niet wachten tot het nieuwe seizoen uitkomt. Het eerste seizoen van Black Mirror krijgt van mij een 9!
Volg Black Mirror
Vorige aflevering
Rachel, Jack and Ashley Too
05x03
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Bancroft - Seizoen 2

8

High Fidelity - Eerste aflevering

7

The Magicians - Seizoen 3 (DVD)

8.5

World on Fire - Seizoen 1

8

Spinning Out - Seizoen 1

8.5

Hunters (2020) - Eerste vijf afleveringen

9.5