Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "Better Call Saul - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door anonymous op 22 Mei 2015.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Better Call Saul - Seizoen 1

De meest geanticipeerde serie van 2015 debuteerde al in februari. De spin-off van één van de beste series ooit gemaakt. Het is moeilijk om iemand die niet doorheeft dat ik het heb over Better Call Saul een échte serieliefhebber te noemen. Dat de serie een succes zou worden was een gegeven. De vraag was alleen hoe groot. Better Call Saul is de nummer één kabelserie van dit seizoen in Amerika! Het succes, mensen, was dus zeer groot. Voeg daar de overweldigend positieve recensies aan toe en je hebt een serie die aan het eind van het jaar met gemak bij de beste series van 2015 zal behoren. Ik reken mijzelf tot een zéér groot fan van Breaking Bad, maar ik ben niet, en zal nooit, het type fan/kijker zijn die zover met zijn/haar hoofd in het achterste van een serie zit dat alles wat de serie doet (of ermee te maken heeft) goed is. Dit seizoen van Better Call Saul is goed, bij vlagen héél goed, maar ik ben zeker niet kritiekloos. Maar om het even in perspectief te plaatsen: Better Call Saul is, desondanks, stukken beter dan de tienen die ik op MijnSerie heb voorbij zien komen voor, bijvoorbeeld, The Blacklist, How to Get Away with Murder, Chicago Fire en House of Cards.

In Saul volgen wij de avonturen van James 'Jimmy' McGill (Bob Odenkirk, Breaking Bad). Deze James zal natuurlijk uitgroeien tot Saul Goodman. In Better Call Saul zien wij hoe hij de klappen van de zweep leert. Er is hier nog geen sprake van de superadvocaat die hij uiteindelijk zal worden. Jimmy is onzeker, een puinhoop eigenlijk. Niemand neemt de man serieus en dat vreet aan hem. Daarnaast probeert hij zich ook te bekommeren om zijn broer Charles (Michael McKeen). In dit seizoen zien wij hoe Jimmy een plek probeert te verwerven in de advocatuur. Wij krijgen ook weer te maken met Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks, Breaking Bad); wij zien bijvoorbeeld hoe Mike terecht is gekomen in Albuquerque. Lukt het Jimmy om respect af te dwingen en zijn naam te vestigen? En waarom noemen ze hem 'Slippin' Jimmy'? Op deze vragen krijgen wij dit seizoen antwoord.

Je moet waarschijnlijk héél snel langs de opticien, of je naam veranderen in Hans Anders, als je niet doorhebt dat Better Call Saul technisch gezien een van de best uitgevoerde series op televisie is. De serie bevat een rijkheid aan kwalitatief hoogstaande shots die je bij weinig series op televisie zult tegenkomen. Net als in de voorganger is de cinematografie om je vingers bij af te likken. Het is het prototype van wat een serie kan doen met hoge productiewaarden. Vince Gilligan en Peter Gould (Breaking Bad) slagen er weer in om een serie te maken waar je als kijker door hebt dat de makers weten wat zij willen maken. Je ziet welke accenten zij willen leggen, welke dingen zij willen benadrukken. Het ziet er gewoon weer prachtig uit, maar daar zal geen enkele Breaking Bad-fan aan getwijfeld hebben. Is het verhaal dit seizoen dan heel erg pakkend? Nee, en daar zit het manco. Jimmy's (Bob Odenkirk, Breaking Bad) avonturen zijn leuk, maar Gilligan en Gould hebben (nog) niet gezorgd voor echte hoogtepunten. De verhaallijn dit seizoen springt er niet dusdanig uit. Het is voor mij daarom veelzeggend dat de beste aflevering dit seizoen gedragen werd door Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks, Breaking Bad). Die aflevering, Five-0, is zo losstaand van de rest van dit seizoen dat het bijna een lelijk eendje is. De aflevering heeft niks te maken met de overkoepelende verhaallijn, maar is magnifiek. Zo magnifiek, dat je bijna smacht naar een Better Call Mike.

Doe ik daar Bob Odenkirk mee tekort? Ja, en nee. Odenkirk is natuurlijk een geweldige acteur. Ook hier. Door het seizoen heen is de ontwikkeling van Jimmy zeker belonend. Alles komt traag op gang, maar je ziet uiteindelijk waar Gilligan en Gould naar toe willen. Odenkirk krijgt volop de kans om meerdere facetten van Jimmy te belichamen: kijk alleen maar naar de scherpe dialogen en hoe overtuigend Odenkirk het weet te brengen. Met de acteerprestatie is dus niks mis. Hij heeft, echter, (nog) niet de gravitas die Bryan Cranston had. Cranston commandeerde elke scène waar hij in zat. Zijn Walter White zal waarschijnlijk altijd een van de grootste acteerprestaties zijn die het medium televisie ooit gekend heeft. Cranston wist je als kijker in scènes te trekken. Je haatte hem voor wie hij was, maar wou tegelijkertijd ook dat hij verder afgleed in waanzin. Walter White deed wat met je. Jimmy McGill heeft het daar vooralsnog wat moeilijker mee. Dat wordt dus nog duidelijker wanneer je een aflevering als Five-0 aanschouwt en ziet hoe Jonathan Banks je naar het scherm toetrekt. Maar goed, we zijn het waarschijnlijk allemaal al vergeten, maar ook Breaking Bad moest warm draaien. Het was meteen zéér goed, maar in reflectie, toen wij als kijkers hadden verteerd wat voor fantastische televisie wij al die jaren hadden aanschouwd, steeg de waardering voor het eerste seizoen. Datzelfde zou kunnen gebeuren bij dit eerste seizoen van Better Call Saul. En toch, ondanks mijn kritiek, is dit seizoen van Better Call Saul een van de betere dingen die ik tot nu toe dit jaar heb gezien. Ik erken alleen dat er nog veel rek in zit.

Ik ben er daarom van overtuigd dat het tweede seizoen op een nog hoger niveau zal acteren. Better Call Saul is in feite een serie over een man die gedoemd is toe te geven aan zijn slechtste impulsen. Dat is onvermijdelijk. Dit eerste seizoen is een blauwdruk van een man die zich daartegen probeert te verzetten. Het is/was een noodzakelijk hoofdstuk waar wij door heen moesten. De fundering moest gelegd worden voor de man waarvan wij weten dat hij Saul Goodman zal worden. Het sappigere materiaal gaat ongetwijfeld komen. En als de serie afleveringen als Five-O beter gaat incorporeren in de overkoepelende verhaallijn, dan is dit cijfer volgend jaar aanzienlijk hoger. Gilligan en Gould hebben geen Breaking Bad 2 proberen te maken en dat valt hen te prijzen. Er zijn kleine verwijzigingen naar die serie, maar dat is het. Dit is een serie met haar eigen identiteit en reden van bestaan geworden, ook al was ik skeptisch of wij daadwerkelijk een spin-off van Breaking Bad nodig hadden. Ik eh, ik schuif nu even aan bij Los Pollos Hermanos; er staat kip op mij te wachten. In de tussentijd zeg ik: een Emmynominatie voor Jonathan Banks, waarschijnlijk een voor Bob Odenkirk, en nominaties voor de regie en cinematografie. Blijf koken, en in 2016 ben ik terug!
Volg Better Call Saul
Vorige aflevering
Saul Gone
Saul Gone
06x13
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_HollyGolightly
22 Mei 2015 10:18 -
Mooi verwoordt en helemaal mee eens.
Reageer
avatar_CC11
22 Mei 2015 15:49 -
Ik vermoed niet dat er één serie is geweest dit jaar waarbij de lat even hoog lag als voor Better Call Saul want bewust of onbewust denk je als kijker toch terug aan Breaking Bad, ikzelf in ieder geval wel.
Hoewel ik de serie ook een soliede 8 heb gegeven was het eerste seizoen niet zo meeslepend voor mij als ik gewenst had.
Hopelijk wordt het 2de seizoen wel die knaller waar we zitten op te wachten.
Reageer
avatar_anonymous
22 Mei 2015 18:51
Ja, idd. Dit is/was de grootste release van 2015. Vrij logisch als je zo gelinkt wordt aan een historische en legendarische serie. Dat maakt het op zich ook wel leuk. Dat een serie waar nog zeker verbetering in zit toch beter is dan 8 van de 10 series die nu op televisie zijn.
Reageer
avatar_antimidant
23 Mei 2015 12:22 -
Uitstekende recensie. You read my mind...
Reageer
avatar_Nelis076
03 jun 2015 12:32 -
Had de eerste 2 afleveringen gezien en daarna heb ik eigenlijk laten liggen, maar nu ik de recensie zo lees moet ik er toch weer mee verder....thnx!!!
Reageer
avatar_anonymous
04 jun 2015 08:41
Graag gedaan! En zeker weer aan beginnen... anders mis je één van de betere series dit jaar en een fantastische aflevering televisie, aflevering 6 'Five 0'.
Reageer
Better Call Saul