Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Desmond Noordermeer geeft "Better Things - Eerste aflevering" een 9.
Geschreven door Desmond Noordermeer op 13 januari 2017.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Better Things - Eerste aflevering

‘I am dating my daughters. They are my love life’. Een aantal alleenstaande moeders kunnen er zich misschien wel in herkennen, het hoofdpersonage van Better Things. De serie is er een uit de stal van televisiezender FX en springt in op de grote hoeveelheid komedieseries die zich afspelen rondom een gezin. Niet gek, aangezien deze series vaak hoog weten te scoren. Dat deze serie zich zal onderscheiden van alle anderen is eigenlijk vanaf het begin wel zeker. De serie is gecreëerd door komiek Louis C.K.

Wilt u misschien de oorbellen die ze thuis al heeft, maar nu toch ook wéér wil hebben, kopen? Ik ga het niet doen.

In de eerste aflevering wordt al snel duidelijk dat Better Things het inderdaad over een andere boeg gooit. Jongste dochter Duke (Olivia Edward) heeft in het winkelcentrum een huilbui, maar moeder Sam (Pamela Adlon, Californication) trekt zich er niets van aan. Als een onbekende vrouw maar blijft kijken naar Duke en Sam er genoeg van heeft, zegt ze: ‘Wilt u misschien de oorbellen die ze thuis al heeft, maar nu toch ook wéér wil hebben, kopen? Ik ga het niet doen. Of stop in ieder geval met kijken’. Het is duidelijk, Sam is een taaie. Better Things gaat dan ook over het wel en wee van Sam en haar drie dochters Duke, Frankie (Hannah Alligood) en Max (Mikey Madison). Naast het zijn van een alleenstaande moeder is Sam ook nog druk bezig om wat geld te verdienen als actrice. Dit gaat natuurlijk ook niet zonder slag of stoot. De vraag rijst dan ook: hoe houdt Sam haar leven op de rit?

Better Things
© FX

Vanaf de eerste scene ademt de serie de humor en visie van Louis C.K., die de serie, in samenwerking met de hoofdrolspeelster, heeft geschreven. Het is vooral mooi om te zien hoe herkenbaar de situaties zijn. Waar veel series zich richten op absurde situaties rondom een familie weet Better Things precies het juiste beeld te schetsen. Dit zal te wijten zijn aan het feit dat de serie grotendeels autobiografisch is, gebaseerd op het leven van actrice Pamela Adlon. Een scene met dochter Max over haar drugsgebruik steelt deze aflevering de show. Waar moeders normaal gesproken alles willen weten van wat hun tienerdochter uitspookt, geeft Sam aan dat ze het beter geheim kan houden. Het breekt in alles wat we gewend zijn. Net als een sms gesprek tussen Sam en haar minnaar. Na de laatste vraag of haar minnaar haar alleen komt bezoeken begint hij met typen, en na twee keer het weer weg te hebben gehaald krijgt Sam hier uiteindelijk geen antwoord op. Het voelt bijna als een soort documentatie van het echte leven. Hoe vaak heb jij niet wel eens iets getypt naar een geliefde en dacht uiteindelijk toch dat het misschien niet zo'n goed idee was om te sturen?

Better Things laat met deze eerste aflevering zien onwijze potentie te hebben. Naast het zijn van een goede komedie brengt het namelijk ook een verfrissende blik op het genre. De serie voelt rauw en bijna als een soort documentaire. Bijna, want door de aparte humor word je toch weer even wakker geschud. Jammer? Nee. Het voelt voor nu als de perfecte balans. Wat wel jammer is, is het feit dat de afleveringen maar 20 minuten duren. Het einde kwam hierdoor aardig abrupt. Een serie als deze had, naar mijn mening, toch beter gewerkt in een 40 minuten aflevering. Ach, dan maar snel de volgende aanzetten.
Volg Better Things
Vorige aflevering
We Are Not Alone
We Are Not Alone
05x10
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
13 jan 2017 09:41 -
Heerlijke serie, absurd maar ook weer niet. Hilarische dialogen met ook perfect getimede stiltes. Ik kijk uit naar een nieuw seizoen.
Reageer
Better Things