Belgravia

7.6 / 10
45 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Belgravia - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 21 juni 2020.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Belgravia - Seizoen 1

Julian Fellowes is bekend als schrijver en bedenker van Downton Abbey. Daarnaast schreef hij (mee aan) boeken, films en televisieseries. Denk bijvoorbeeld aan Doctor Thorne, The English Game, The Young Victoria en The Prince and the Pauper. Met Belgravia kiest hij ervoor om Jane Austen naar de kroon te steken. Liefhebbers en kenners van kostuumdrama weten dan genoeg.

Belgravia is grof geschetst een verhaal over de klassenstrijd tussen het nieuwe geld (een aannemer en bouwer van de wijk Belgravia), het oude geld (de vele lords en lady's) en het werkvolk (de bedienden). De eerste klasse wordt belichaamd door de Trenchard familie. De tweede door graaf en gravin van Bockenhurst en hun familie. De bedienden worden betrokken in het spel door middel van geld, hebzucht en verraad.

© EPIX


Het verhaal start in Brussel net voor de strijd van de Engelsen tegen Napoleon in Waterloo. De gebeurtenissen die daar plaatsvinden spelen zo'n vijfentwintig jaar later nog steeds een belangrijke rol in de verhoudingen tussen de hoofdrolspelers. Belgravia is de wijk in Londen waar de rijken zijn gaan wonen. James Trenchard (Philip Glenister, Outcast) is de belangrijkste man achter de bouw van die wijk. Het levert hem status op die voorheen vooral van generatie op generatie overging.

Belgravia is in alles een klassiek kostuumdrama.

Er is een groot geheim dat de familie Trenchard verbindt met de Bockenhursts. Het hele verhaal van Belgravia wordt daaraan opgehangen. Daarin speelt natuurlijk de liefde een grote rol. Dat kan niet anders als Jane Austen genoemd wordt als inspiratie. Belgravia is, in tegenstelling tot veel van Austens verhalen, geen vroeg-feministisch werk geworden. Dat wil niet zeggen dat de vrouwen in dit verhaal geen grote rol hebben en dat er geen strijd is om vrouwen hun eigen keuze te geven in, bijvoorbeeld, de liefde. De vrouwen spelen namelijk juist een erg belangrijke rol in de ontknoping van het verhaal. Bovendien portretteert Julian Fellowes' lady Maria Grey (Ella Purnell, Sweetbitter) als een sterke eigenzinnige dame die tegen de stroom van haar moeder en de algemeen geldende regels in durft te zwemmen.

© EPIX


Belgravia is in alles een klassiek kostuumdrama. Geweldig geacteerd. Een goed verhaal met een mooie basis. De door de maatschappij opgelegde waarden en normen leveren weer prachtige dialogen op. Vaak wordt er dan vocaal om de hete brei heen gedraaid, maar dat is in Belgravia niet altijd het geval. Zeker niet bij de romance van Maria, want die is erg open over haar gevoelens.

Belgravia blijft, in principe, bij een seizoen. Fellowes heeft aangekondigd dat als er ooit al een vervolg komt dit jaren gaat duren. Het verhaal kent daardoor een bevredigend einde. Voor fans van Downton Abbey is er ook een geruststellende gedachte. De muziek van deze televisieserie lijkt heel erg veel op die van de bekende televisieserie.
Volg Belgravia
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7