Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Baby Reindeer - Miniserie" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 22 Mei 2024.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Baby Reindeer - Miniserie

Baby Reindeer maakt psychologische duisternis en stalking (on)toegankelijk.

Baby Reindeer is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Sterker nog, komiek en (nu ook) acteur Richard Gadd is degene die het overkomen is. Wat opvalt is dat dit direct allerlei verkeerde aannames op lijkt te roepen bij het publiek. Ook met dank aan de publiciteit die er rond deze televisieserie is gekomen door onder andere Netflix, Gadd zelf, de media en laatst ook door degene die Gadd waarschijnlijk in het echt gestalkt heeft. Op waarheid gebaseerd is namelijk in deze niet de waarheid, maar het geeft het beeld weer zoals Richard Gadd deze periode in zijn leven ervaren heeft. Het is niet voor niets zijn verhaal. Het mag ook duidelijk zijn dat Baby Reindeer op meerdere vlakken gedramatiseerd is. Niet voor niets heet Gadd in de televisieserie Donny Dunn.

Baby Reindeer
© Netflix


De basis van Baby Reindeer is een donkere en duistere periode in het leven van Donny Dunn. De komiek vecht om te overleven. Zijn werk als komiek loopt niet bepaald over rozen. Het is een van de redenen dat hij werkt als barman en dat hij in een kamer woont bij de moeder van zijn ex-vriendin. De grootste afleiding vindt hij in drugs. Dat zorgt ervoor dat Donny zich in kwetsbare situaties begeeft. Een mens neemt in dit soort stressvolle situaties besluiten die enig weldenkend mens niet snel zal nemen. Het moet gezegd dat Donny het wel heel erg bont maakt. Later wordt pas echt duidelijk waarom Donny zo'n grote hang heeft naar erkenning en waarom zijn zelfbeeld zo destructief is. Dat hij daardoor gevoelig is voor het uiterst vreemde gedrag van Martha (Jessica Gunning, The Outlaws) mag duidelijk zijn.

Baby Reindeer is een bizar inkijkje in de wereld van stalkers.Wanneer Martha bij Donny aan de bar komt zitten start het nog redelijk onschuldig. Martha lijkt verward. Heeft aan de ene kant geen geld om iets te drinken te kopen maar zegt wel een succesvol advocaat te zijn. De relatie lijkt te starten met medelijden maar voor Donny is het ook belangrijk dat hij gezien en belangrijk gevonden wordt. Voor Martha is zijn gedrag een erkenning van hun relatie. Martha ziet hun relatie als serieus. Het net zo onvoorspelbare gedrag van Donny maakt dit alleen maar erger. De twee spelen een macaber spel. Martha probeert steeds dichterbij te komen. Stuurt elke dag meerdere berichten die niet bepaald complimenteus zijn. Aan de andere kant blijft Donny haar gedrag goed praten. Hij zorgt er zelf voor dat Martha steeds weer het gevoel krijgt dat zij meer voor hem betekent dan Donny zegt te willen.

Baby Reindeer
© Netflix


Baby Reindeer is een bizar inkijkje in de wereld van stalkers. Daarnaast is het een psychologische trip van twee mensen die onverklaarbaar is voor de meesten van ons. Zelfs wanneer Donny meerdere reddingsboeien toegeworpen krijgt, pakt hij die niet aan. De liefde die ontstaat tussen Teri (Nava Mau, Generation) en hem staat daardoor constant onder druk. Het is voor Donny logischer om zich te gronde te richten dan op te staan en voor zichzelf op te komen. Martha aan de andere kant heeft een ongezonde hang naar een relatie. Zij zet alles opzij om dat te krijgen. Haar jaloezie en het idee dat Donny van haar is zorgt ervoor dat ze agressief wordt naar iedereen die hun relatie voor haar gevoel in de weg zit.

Waar de meeste mensen andere, meer weldoordachte keuzes maken is het bij Donny en Martha meer acteren op hun (ongeremde) kwetsbaarheid.Door de aanpak van dertig minuten per aflevering zit de vaart er goed in. Elke aflevering gebeurt er ongelooflijk veel. Baby Reindeer is ijzersterk in het neerzetten van een naargeestige sfeer zonder dat het te duister wordt. Voor mensen die namelijk niet in een vergelijkbare psychisch kwetsbare situatie zitten, komen een aantal situaties redelijk komisch en surrealistisch over. Dat Donny mislukte en gelukte grappen maakt als komiek helpt om, naast al die duisternis, ook een luchtige toon te houden.

Voor mij is Baby Reindeer een geslaagde miniserie. Het zit goed in elkaar. Het acteren gebeurt op een zeer hoog niveau. Zo is de keuze van acteurs geweldig. Jessica zet een interessant gestoorde Martha neer maar ook Tom Goodman-Hill (Mr Selfridge) presenteert zich compleet anders dan gewend. De onschuldige uitstraling die hij heeft komt tijdens deze serie in een heel ander daglicht te staan. Wel is het van belang om te beseffen dat wat veel mensen 'normaal' vinden voor de twee hoofdrolspelers helemaal niet normaal meer is. Waar de meeste mensen andere, meer weldoordachte keuzes maken, is het bij Donny en Martha meer acteren op hun (ongeremde) kwetsbaarheid. Dat maakt dat er in de ogen van de gemiddelde kijker regelmatig zeer domme en ongewone situaties en keuzes gemaakt worden. Die zullen daarom niet voor iedereen herkenbaar zijn. Juist dit gegeven maakt dit inkijkje in deze wereld zo intrigerend.
Video on youtube
Volg Baby Reindeer
Vorige aflevering
Episode 7
Episode 7
01x07
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Baby Reindeer