Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Conan Miller geeft "Avenue 5 - Seizoen 1 (dvd)" een 8.
Geschreven door Conan Miller op 13 februari 2021.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Avenue 5 - Seizoen 1 (dvd)

We bevinden ons veertig jaar in de toekomst. Ruimtetoerisme is de bom. Avenue 5 is een enorm cruiseschip in de ruimte. Een soort van Love Boat meets Wall-E. Alleen dan zonder zelfstandig opererende robots. Of competente bemanning.

De kapitein van de Avenue 5 is niemand minder dan Ryan Clark (Hugh Laurie, Catch-22), de heldhaftige redder van de Avenue 3 en al haar passagiers. Althans, dat is het verhaal volgens de eigenaar van Judd Galaxy (het bedrijf achter deze ruimtereizen). Het is de ‘maiden voyage’ van de Avenue 5 en daarom is hij ook aan boord. Herman Judd, gespeeld door Josh Gad (Central Park), bemoeit zich met alles en vuurt een constante stroom idiote ideeën af op Iris Kimura (Suzy Nakamura, Veep), CEO van Judd Galaxy. Iris wordt helemaal gek van hem, want net als het grootste deel van de passagiers, is ook deze Herman Judd een verwende, hooghartige flapdrol met meer geld dan verstand.

Terecht of niet, Clark is speciaal gevraagd voor de rol van kapitein voor de eerste reis van dit nieuwe, prestigieuze luxe vaartuig. Het is een reisje naar Saturnus en terug. Totale reisduur: acht weken.

Kapitein Clark is een echte kapitein; kijk maar naar zijn markante kop en volle baard. Helaas is Clark niet zo’n goede kapitein als iedereen denkt. Gelukkig is hij wel een klassiek oliemannetje. Hij zorgt moeiteloos voor een goede verstandhouding met en tussen de passagiers. Gelukkig heeft hij een competente bemanning die alles verder regelt.

En dan gaat alles mis. Een storing aan boort zorgt voor enkele kleine en grote rampen. Als de schade wordt opgemaakt door Judd Galaxy en NASA is er weinig reden tot opluchting. De Avenue 5 blijkt uit koers gegooid en de reistijd van de passagiers wordt fiks verlengd.

Dit nieuws lekt uit en veroorzaakt een golf van protest onder de passagiers. De bemanning probeert de gemoederen tot bedaren te krijgen, maar dat lukt ze maar met moeite. De grootste stoorzenders zijn Herman Judd, een onderling ruziënd koppel en een typische ‘Karen’, die (uiteraard) ook echt Karen heet. Ze wordt gespeeld door Rebecca Front (Poldark). Gelukkig is er een afdeling Passenger Services aan boord om iedereen te helpen.

Voor de kapitein is de tijd aangebroken om zijn baantje opnieuw in ogenschouw te nemen. Toen alles goed ging was het een eitje, maar nu is er behoefte aan een kapitein met een ruggengraat en visie. Hij heeft hulp nodig, maar al snel blijkt dat lang niet iedereen is wie ze zeggen te zijn. Hoe nu verder?

Hugh Laurie is natuurlijk geknipt voor de rol van de verkeerde man op de verkeerde plek.

Avenue 5 voelt aan als een mix van Amerikaanse en Britse humor waar ik even aan moest wennen. Toen ik eenmaal gewend was aan het ritme en de opbouw, begon mijn waardering te stijgen. Hugh Laurie is natuurlijk geknipt voor de rol van de verkeerde man op de verkeerde plek. Zoals zo vaak weet hij ook hier diepgang te brengen in een ogenschijnlijk simpele rol.

Avenue 5
© HBO


De rest van de cast zit ook lekker in hun rol. Iris Kimura is bij vlagen ijzersterk als de zakelijke assistente die knarsetandend de hebberige incompetentie van Judd moet bijsturen. Niet dat ze daar veel waardering voor krijgt, maar ze vecht zich er doorheen. De filterloze Matt Spencer (Zach Woods, Silicon Valley) is bij vlagen hilarisch als de minst geschikte manager van Passenger Services aan deze kant van Saturnus. Technicus Billy McEvoy (Lenora Crichlow, Deception (2018) probeert onze kapitein ook te helpen. Dat is eigenlijk meer de taak van ene Joe, maar die heeft zijn hart vol van iets anders.

En dan is er ook nog de geplaagde Rav Mulcair (Nikki Amuka-Bird, Gold Digger), de directeur van Judd Mission Control. Zij heeft de ondankbare taak om op aarde alles in goede banen te leiden en, samen met de Avenue 5, te zoeken naar een oplossing om iedereen veilig en snel weer thuis te krijgen. Ik moest enorm om Rav lachen, maar voelde tegelijk mee met haar lijdensweg, want ook zijn heeft dringend behoefte aan een beetje hulp.

De Avenue 5 ziet er prachtig uit. Ik zou zó mee willen.

Ook de productie is van grote klasse en mocht duidelijk een paar centen kosten. De decors, de details in de styling, de effecten; het is allemaal van enorm hoog niveau. De Avenue 5 ziet er prachtig uit. Ik zou zó mee willen.

De dvd heeft een eenvoudige sleeve en bevat twee schijfjes met daarop het hele eerste seizoen. De negen afleveringen duren elk 60 minuten. Verder staan er op het tweede schijfje nog drie korte bonus items: een introductie door de belangrijkste acteurs en twee reclamespotjes voor de Avenue 5.

Dit is een komedie, maar zeker met een zwart randje. De ongemakkelijke gesprekken en onderlinge wrijving, het incompetente personeel, de lastige passagiers, de idiote maar verrassend herkenbare situaties, en daar bovenop de ontwikkeling van de verschillende personages; het is een aparte combinatie van drama en komedie. De humor is bij vlagen intelligent en heerlijk onderkoeld, en dan weer van een poep-en-pies-niveau. Voor iedereen wat, zal ik maar zeggen. Wie zich de moeite getroost, zal ontdekken dat Avenue 5 diverse lagen kent. Het is zeker een zeer onderhoudende serie. Ik neigde eerst naar een zesje, maar na een tweede keer kijken werd het toch een verdiende acht. Oh ja; seizoen twee is al aangekondigd door HBO.
Video on youtube
Volg Avenue 5
Vorige aflevering
That's Why They Call It a Missile
That's Why They Call It a Missile
02x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_schavie
17 feb 2021 17:04 - 22 sep 2021 04:50
Deze recensie maakt weer wat enthousiast, fan van Hugh Laurie maar de meeste recensies van deze serie waren niet zo goed.
Reageer
Avenue 5