Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Peter Rotthier geeft "Assisen - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 4 Mei 2023.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Assisen - Seizoen 1

Assisen is een interactief rechtbankdrama waarbij de kijker als jury zal beslissen of de beschuldigde al dan niet voor jaren achter de tralies gaat verdwijnen.

Interactieve televisie kennen we ondertussen allemaal. De kijker kan al enkele jaren meebepalen wie een bepaalde wedstrijd of talentenjacht wint. De eerste jaren ging dat grotendeels per telefoon, later werden er sms’jes gestuurd en tegenwoordig kan je bij de meeste programma's waar je als kijker je zegje mag doen, gewoon stemmen via een website. Dat laatste is meestal in combinatie met de oudere systemen.

Wedstrijden die interactief beslist worden zijn we dus al een tijdje gewoon, maar een heuse televisieserie waarbij de kijker het laatste woord heeft is nieuw. Een gedurfde keuze om de kijker te laten bepalen hoe je serie moet aflopen. Hoewel dat in het geval van Assisen niet helemaal waar is. De serie gaat over een rechtszaak waarbij de kijker mag beslissen of de beschuldigde al dan niet schuldig is aan de moord die haar ten laste wordt gelegd. Hiervoor werd door de makers een dubbele aflevering ingeblikt waarvan er maar eentje vertoond werd. In de afsluitende aflevering die op de schuldig of onschuldig aflevering volgt, wordt uit de doeken gedaan wat er echt gebeurd is en kom je als kijker te weten of je persoonlijke en/of de algemene keuze de juiste was.

Het plot zelf draait rond een gevierde danseres die beschuldigd wordt van de moord op haar minnaar en leider van het dansgezelschap waarmee ze jarenlang het ene succes na het andere boekte. Zij wordt echter op een zijspoor gezet ten gunste van een nieuwe, jongere danseres. Toch blijft ze verbonden aan het gezelschap en blijft haar relatie intact. Het feit dat de goeroe van het dansgezelschap getrouwd is, helpt haar ook niet direct om de onderzoekers op een ander spoor te zetten met als resultaat dat ze voor Assisen moet verschijnen.

Assisen
© Play4


Tijdens het proces worden echter heel wat geheimen onthuld over het dansgezelschap en de figuren die daar omheen draaien. Langzaam maar zeker groeit het aantal potentiële andere moordenaars. Heel wat mensen blijken een reden te hebben om de dansregisseur om het leven te brengen. De ene misschien al wat meer dan de andere.

Over schuld of onschuld gaan we het hier verder niet over hebben. Mensen die Assisen nog niet gezien hebben en ook de media hierover niet gevolgd hebben kunnen dan nog steeds zelf hun mening vormen, hoewel ze niet meer mee verantwoordelijk kunnen zijn voor de zevende aflevering waarin ze te weten komen of de beklaagde al dan niet schuldig wordt bevonden.

Persoonlijk vind ik dit een geslaagd experiment. De makers zijn erin geslaagd om voldoende spanning op te bouwen en de kijker mee te trekken in het proces. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en het opent ook perspectieven voor de toekomst.
Volg Assisen
Vorige aflevering
Aflevering 8
Aflevering 8
02x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Misere
30 Mei 2023 16:35 - 31 Mei 2023 17:27
Prima serie.
Reageer
Assisen