Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Ron Schoonwater geeft "Aruanas - Seizoen 1 (Code MyLum)" een 7.
Geschreven door Ron Schoonwater op 31 Mei 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Aruanas - Seizoen 1 (Code MyLum)

De strijd van milieuactivisten tegen de ontbossing van de Amazone in beeld gebracht in een gedramatiseerd verhaal.

Het Braziliaanse Aruanas gaat over drie vriendinnen; Luiza (Leandra Leal), Natalie (Debora Falabella) en Verônica (Taís Araújo). Samen hebben zij Aruana opgericht, een NGO die onderzoek doet naar de activiteiten van een mijnbouwbedrijf actief in het Amazonewoud. Het wordt al snel duidelijk dat het mijnbouwbedrijf KM zich niet aan alle regels houdt. Directeur Miguel Kiriakos (Luiz Carlos Vasconcelos) van KM zorgt er met harde hand voor dat tegenstanders van zijn onderneming verdwijnen of de mond gesnoerd wordt.

Aruanas is drama met een vleugje spanning.



Naast deze strijd heeft Aruanas veel aandacht voor de persoonlijke beslommeringen van de hoofdrolspelers. Zo krijgen we ook de menselijke kant van Miguel te zien. Hij zorgt namelijk voor zijn kleindochter die kampt met beperkingen. De in eerste instantie hard overkomende advocate Verônica zit samen met Natalie en haar man Amir (Rômulo Braga) in een complexe driehoeksverhouding. Luiza heeft een gespannen relatie met haar ex-man en vecht om de voogdijschap van haar zoon. Stagiaire Clara (Thaniá Duarte) vecht tegen haar eigen demonen. Ze lijkt ontsnapt aan haar ex-vriend, maar door de zaak van Aruana tegen KM komt ze weer middenin de spotlight te staan. Gevolg is dat haar verleden haar letterlijk inhaalt.

Aruanas
© Rede Globo


Aruanas is een nobele poging om de strijd tegen het grote geld en de vernietiging van het Amazonewoud in beeld te brengen. Het geeft een goed beeld van de desastreuze gevolgen van de goudwinning in de mijnen in Brazilië. Milieuproblemen en schimmige deals met corrupte politiek en politie zijn inderdaad aan de orde van de dag. Helaas is niet alles goud wat glimt in Aruanas. Hoewel er voldoende spannende situaties in de televisieserie zitten, wordt het nergens echt spannend. Meestal is de uitkomst wel te voorspellen. Aruanas voelt daarom net iets teveel als een 'feel good' serie. Dat past niet helemaal bij de zware thema's zoals milieu, kinderprostitutie, uitbuiting en corruptie. Aan de andere kant blijft Aruanas door deze keuze wel toegankelijk voor het grote publiek.

Aruanas is een nobele poging om de strijd tegen het grote geld en de vernietiging van het Amazonewoud in beeld te brengen.



Ander probleem is dat sommige scènes het niveau hebben van een jeugdserie. De wijze waarop een fotograaf foto's maakt van Nathalie zonder dat zij het opmerkt. De manier waarop Luiza zich weet te verbergen op een schip en hoe Clara Luiza weet terug te vinden wanneer zij ontvoerd is. Het zijn voorbeelden van knulligheid. Helaas zijn daar wel meer voorbeelden van te noemen. Daarmee wil ik Aruanas niet helemaal afschrijven, want het positieve is dat de televisieserie een inkijkje geeft in een wereld die hier eigenlijk te weinig aandacht krijgt. Aangezien het hier gaat om een Braziliaanse televisieserie heeft het ook een bepaalde mate van authenticiteit. Het zorgt ervoor dat je als kijker meegenomen wordt naar een ander land. Een land waar het normaal is dat een deel van de inwoners in armoede en in sloppenwijken woont. De serie spreekt daar geen enkel waardeoordeel over uit. Met onze Westerse ogen hadden we daar waarschijnlijk wel een thema van gemaakt.

Aruanas is drama met een vleugje spanning. De thema's zijn zwaar zonder dat de televisieserie daar onder gebukt gaat. Het is geen heftige serie die alleen maar kommer en kwel toont. Het geeft wel een beeld van corruptie en de strijd daartegen. Natuurlijk flink gedramatiseerd en geromantiseerd, maar ver weg van de werkelijkheid is het ook niet. Iets meer diepgang en beter uitgewerkt scènes had de serie echter een half punt extra kunnen opleveren.
Video on youtube
Volg Aruanas
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
02x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Aruanas