American Horror Story

7.8 / 10
43 min
Anthologie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Hessel Hoekstra geeft "American Horror Story - Seizoen 7" een 7.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 30 november 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

American Horror Story - Seizoen 7

Je hebt van die mensen die zo gek op politiek zijn dat ze elk debat volgen en hele nachten opblijven om verkiezingsuitslagen te kijken. Ik ben er zo eentje. Vorig jaar rond deze tijd heb ik een nachtje doorgehaald om de uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te kijken. Over zowel Hillary Clinton als Donald Trump was ik destijds niet heel positief. Toch zag ik liever dat Clinton zou winnen en die nacht hoopte ik op haar zege. Maar naarmate er meer uitslagen bekend werden, en het duidelijker werd dat Trump zou gaan winnen, veranderde een gezellig avondje in een politieke horrorshow. Dat vonden Ryan Murphy en Brad Falchuck ook en besloten om deze verkiezingen het thema van het zevende seizoen van American Horror Story te laten worden.

De makers van Black Mirror riepen tijdens de verkiezing van Trump al: dit is geen fictie, dit is werkelijkheid. Trump, een geliefd onderwerp voor komieken, was opeens echt de president. Opeens was alle satire van de afgelopen maanden werkelijkheid geworden. Met een serie inhaken op de actualiteit is vaak makkelijk, maar er horrorelementen in verwerken is lastiger. Toch doet het zevende seizoen van American Horror Story, met de ondertitel Cult,een redelijke poging om dit genre met politieke satire te combineren.

© FX


We zien hoe het progressieve echtpaar Ally (Sarah Paulson, American Crime Story) en Ivy (Alison Pill, The Newsroom) en de rechtse einzelgänger Kai (Evan Peters, X-Men: Days of Future Past) de nasleep van de verkiezingen ervaren. Voor Ally en Ivy is het een nachtmerrie en die lijkt alleen maar groter te worden wanneer hun buurt geteisterd wordt door griezels verkleed als clowns. Hun angsten brengen hun huwelijk in de problemen, maar voor Kai is Trumps verkiezing het startschot om met zijn eigen politieke ambities aan de slag te gaan, gesteund door zijn mysterieuze sekte.

De makers zijn geen fan van Donald Trump, maar leveren ook terechte kritiek op Hillary Clinton

Dit seizoen slaagt American Horror Story erin om politiek eng te maken. Of Donald Trump zich op eenzelfde manier als Kai populair wist te maken, dat weet ik niet. Wat wel duidelijk geschetst wordt is hoe politiek tegenwoordig niet zozeer om feiten gaat, maar veel meer op het geloof in iemand en het gevoel dat je bij die persoon krijgt. Hoewel de politieke voorkeur van de makers duidelijk naar voren komt (het zijn absoluut geen aanhangers van Trump), weten ze er flink kritisch te zijn op Hillary Clinton en haar aanhang. Je kunt nog met zoveel cijfers komen, maar als je niet inspeelt op het gevoel van bezorgde en bange burgers, dan win je tegenwoordig nooit meer een verkiezing.

Zoals gewoonlijk stelen American Horror Story-veteranen Sarah Paulson en Evan Peters de show met hun sterke spel. Ook nieuwkomers Alison Pill en Billie Lourd (Scream Queens) doen het niet onverdienstelijk. Een grote verrassing dit seizoen is Adina Porter (The 100) als Beverly Hope, een lokale verslaggeefster die langzaam maar zeker steeds dieper in Kais sekte terechtkomt. Ook is er nog een leuke en verrassende gastrol weggelegd Lena Dunham (Girls).

Hoewel de politieke satire effectief in beeld wordt gebracht, rammelt dit seizoen vooral op verhaaltechnisch gebied

De kanttekeningen die ik voor dit seizoen heb zijn vooral op verhaaltechnisch gebied. Niet elke beslissing die personages maken is even logisch, maar wel nodig om het verhaal een bepaalde kant op te sturen. Ook willen de makers graag bewijzen dat de verschillende seizoenen in deze anthologieserie op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Ook dit seizoen moesten er wel verschillende scènes de revue passeren om dit punt te maken. Helaas voegt dat weinig toe en voelt het onnodig en geforceerd aan.

American Horror Story is een serie die per seizoen heel erg kan verschillen in kwaliteit. Hoewel dit seizoen verhaaltechnisch soms heel erg rammelde, zijn de makers erin geslaagd om politieke satire en horror op effectieve wijze samen te brengen. Daarnaast zorgt de charismatische cast ervoor dat het geheel ook gewoon lekker wegkijkt. Al met al geen slechte score, en daarom krijgt seizoen zeven van mij ook een mooie zeven.
Volg American Horror Story
Vorige aflevering
Final Girl
09x09
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Brot - Seizoen 1

7.5

Hollands Hoop - Seizoen 3

8

Star Trek: Picard - Seizoen 1

7.5

The Letter for the King - Seizoen 1

7

Pennyworth - Seizoen 1

8

Endeavour - Seizoen 7

8