Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "American Vandal - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 10 Oktober 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

American Vandal - Seizoen 1

Na het grote succes van misdaaddocumentaires als Making A Murderer en The Jinx, kon een parodie niet uitblijven. Netflix heeft deze parodie aangeleverd in de vorm van American Vandal. Een middelbare school is in rep en roer wanneer iemand met spuitverf piemels op de auto’s van alle docenten heeft getekend. Al snel wordt de leerling Dylan Maxwell (Jimmy Tatro, 22 Jump Street) aangewezen als dader; hij heeft al eerder iets soortgelijks uitgehaald en hij kan geen betrouwbaar alibi leveren. Dylan houdt echter vol dat hij niets heeft gedaan, maar wordt door niemand geloofd. Wanneer twee studenten en amateurfilmmakers iets ontdekken dat Dylan vrij kan pleiten, besluiten ze een documentaire te maken waarin ze naar de waarheid op zoek gaan.

Tijdens de eerste helft is American Vandal een banale, maar rake parodie op het genre

Tijdens de eerste helft van de serie is American Vandal vooral een banale, maar ontzettend rake parodie op het genre. Het feit dat de vorm van de piemels op de auto’s niet overeenkomt met de vorm van de piemels die Dylan regelmatig op het schoolbord tekent en een getuigenis die in twijfel wordt getrokken omdat de getuige heeft gelogen over hoe dronken hij was op een feestje. Typische elementen uit het genre worden op tot in het belachelijke geparodieerd, maar wel op zo’n manier dat het geloofwaardig overkomt. Ik moet de makers nageven, ook ik zat, net als bij soortgelijke documentaires, in mijn hoofd te puzzelen wie het gedaan zou kunnen hebben. Ja maar die zei dat, en dat komt dan niet overeen met die getuigenis. Dat deel is in ieder geval geslaagd.

Maar het wordt nog beter, want tijdens de tweede helft gaat men nog een paar stappen verder en wordt American Vandal meer dan een parodie. De documentaire van de twee leerlingen bestaat echt in het fictieve universum van American Vandal en al gauw beginnen ze de gevolgen van hun project te merken. Op dat moment ontpopt de serie zich, behalve een mockumentary, ook nog eens tot een degelijke dramaserie. Daar helpt bij dat de acteurs die de scholieren en documentairemakers Peter (Tyler Alvarez, Every Witch Way) en Sam (Griffin Gluck, Red Band Society) spelen het ook nog vrij goed doen.

[image-91410]

Zelfs de maatschappelijke kritiek uit het genre wordt op verkapte wijze geparodieerd

Waar series als Making a Murderer en The Jinx een oprechte aanklacht tegen het Amerikaanse rechtssysteem leveren, doet American Vandal hetzelfde op een wat meer verkapte wijze. Ik vind het gaaf hoe ze de documentaire zo in elkaar hebben weten te zetten dat de boodschap wel hetzelfde is: wees niet te voorbarig in je oordeel over iemand, ondanks wat er in het verleden gebeurd kan zijn.

Hier en daar zijn wel kleine schoonheidsfoutjes in de details te ontdekken. Zo vond ik bijvoorbeeld de rol van cameraman die met Sam en Peter meedoet extreem onderbelicht. De serie behandelt hem alsof hij niet bestaat, terwijl hij toch een groot aandeel levert. De makers lijken hem gewoon vergeten te zijn. Op een gegeven moment krijgen Peter en Sam ruzie, maar de ruzie is in een paar seconden bijgelegd omdat het noodzakelijk was voor het plot. Dat soort kleine dingetjes zijn dan toch weer jammer voor de oplettende kijker.

Wat lijkt te beginnen als een vulgaire, maar sterke parodie op een populair genre, eindigt in een degelijke dramaserie. De makers gaan door een vakkundige truc dieper dan ze in eerste instantie laten merken en dat pakt goed uit. Ik hoop dat liefhebbers van misdaaddocumentaires smakelijk kunnen lachen om American Vandal.
Volg American Vandal
Vorige aflevering
The Dump
The Dump
02x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
11 okt 2017 14:07 -
Ik vind dit ook een topper. Een van de verrassingen van dit jaar.
Reageer
American Vandal