American Gods

7.6 / 10
55 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Emile Goessens geeft "American Gods - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Emile Goessens op 4 juli 2017.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

American Gods - Seizoen 1

American Gods is een nieuwe fantasy- en dramaserie dat gebaseerd is op het boek van Neil Gaiman. Het boek dateert uit 2001. Men beweerde dat het boek zó complex was, dat het onmogelijk te verfilmen was. De man verantwoordelijk voor deze serie is Bryan Fulller, die ook medeverantwoordelijk was voor (gedeeltes) van series als Hannibal en Heroes. Gelukkig voor ons heeft Bryan Fuller toch de stap genomen om het boek te verfilmen.

In American Gods wordt de toon vanaf het eerste moment gezet. Zo zie je in de allereerste scene een groep Vikings die per boot aankomen in Amerika. Al snel wordt duidelijk dat ze niet welkom zijn als een van de Vikings doorzeeft wordt met honderden pijlen. Even later vliegen de ledematen in de rondte en vliegen er liters bloed om je oren.

Het verhaal wordt vertelt vanuit het oogpunt van Shadow Moon (Ricky Whittle, The 100). Shadow zit in de gevangenis en hoeft daar nog maar enkele dagen vast te zitten. Door tragisch nieuws (welke ik niet ga verklappen) mag hij eerder dan gepland naar huis. In het vliegtuig onderweg naar huis ontmoet hij de charmante en ietwat vreemde (Mr.) Wednesday (Ian McShane, Kings). Deze biedt hem een baan aan en na enige overtuigingskracht gaat Shadow akkoord en wordt de bodyguard van Wednesday.

Voor Shadow opent zich dan langzaam maar zeker een nieuwe wereld. Een wereld zoals hij die nog nooit heeft gezien. Voor de meeste mensen zal deze wereld dan ook onzichtbaar blijven, maar voor Shadow niet aangezien hij zojuist een contract heeft ‘getekend’ bij een god. Hij ontmoet uiteraard al snel andere goden. Het verschil tussen de goden is groot. Zo zijn er de oude goden (zoals Wednesday) en de nieuwe goden zoals Media (Gillian Anderson, The X Files). Media verschijnt in verschillende vormen terug zoals Marilyn Monroe en Lucille Ball. De nieuwe goden winnen snel terrein, aangezien veel mensen tegenwoordig schermen aanbidden in plaats van goden. Wednesday reist samen met Shadow het halve land door om oude goden te rekruteren, hopend dat ze zich bij Wednesday zullen voegen en de strijd aan gaan met de nieuwe goden.

Laat ik voorop stellen dat American Gods niet een serie voor iedereen is. Natuurlijk kun je dit over elke serie wel zeggen. Maar bij American Gods is het net even een ander verhaal. Zo ging regelmatig de gedachte ‘waar ben ik in godsnaam naar aan het kijken?’ door me heen. Dit komt door de vele bizarre scenes, die visueel gezien niet vergelijkbaar zijn met een serie (die ik tot nu toe heb gezien). Ook het overdreven gebruik aan bloed en rondvliegende ledematen is niet aan iedereen besteed. Verder voelt het eerste seizoen van American Gods erg traag aan en kan ik het me voorstellen als je snel afgeleid zult raken. Ik had het idee dat het eerste seizoen één lange pilotaflevering was, waarbij iedereen voldoende tijd krijgt om voorgesteld te worden. Ik kan alvast verklappen dat dit in de allerlaatste aflevering van het eerste seizoen lijkt te veranderen.

Toch is er ook genoeg positiefs over deze serie te vermelden. Visueel gezien is het iets wat ik nog nooit eerder in een serie heb gezien en de serie blinkt daarmee alleen al mee uit. Ook zijn de acteerprestaties enorm goed. Zo speelt Ian McShane die de rol van (Mr.) Wednesday op zich neemt erg goed en zorgt voor een flinke dosis (zwarte) humor. Ook blinkt Laura Moon (Emily Browning, A Series of Unfortunate Events) uit (met twee rollen zelfs). Ik heb haar expres nog niet eerder genoemd, waarom dat hou ik voor me. De bizarheid en traagheid zorgt er absoluut voor dat je geïntrigeerd blijft tot het einde. Ik ben erg benieuwd naar het tweede seizoen, waarbij het tempo wat opgeschroefd mag worden!
Volg American Gods
Vorige aflevering
Tears of the Wrath-Bearing Tree
Tears of the Wrath-Bearing Tree
03x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Nisser - Eerste aflevering

8.5

American Horror Stories - Seizoen 1

7

Eden - Miniserie (DVD)

7

Deceit - Seizoen 1

7.5

Marvel's Hawkeye - Eerste twee afleveringen

8

Inside Job - Seizoen 1

7.5
American Gods