American Gods

7.6 / 10
55 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Henk Vernout geeft "American Gods - Eerste aflevering" een 9.5.
Geschreven door Henk Vernout op 7 mei 2017.
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

American Gods - Eerste aflevering

It is more bother to wait for the sky to fall, than the sky actually falling -Laura


Een lading steengoede acteurs, een geweldige regisseur, een dijk van een uitvoerende producent (Bryan Fuller) die je zou kunnen kennen van de, in mijn ogen, nagenoeg perfecte serie Hannibal én gebaseerd op een bestseller van een boek. American Gods heeft alle ingrediënten om mee te gaan doen in de top. Maar met zulke verwachtingen kun je ook ver vallen. Is de eerste aflevering van deze gehypet serie een zege of een vloek?

Eerlijk gezegd, toen bekend werd dat Bryan Fuller aan een nieuwe serie werkte én David Slade (de regisseur, ook bekend van o.a. Hannibal) in ieder geval de eerste aflevering zou regisseren, waren de verwachting bij mij gelijk extreem hoog. In de maanden na die aankondiging vlogen de grote namen van acteurs ook voorbij. Ian McShane (Deadwood) speelt Mr. Wednesday, Gillian Anderson (X-files) speelt Media en Orlando Jones (Sleepy Hollow) is te zien als Mr Nancy. En dan mis ik nog een paar namen, maar deze recensie dient geen opsomming te worden.

Zoals gezegd is deze serie gebaseerd op het boek van Neil Gaiman. Het verhaal gaat over de strijd tussen oude goden en nieuwe goden, en eerlijk gezegd, wat dat precies inhoud wordt nog niet helemaal duidelijk in deze pilot. Dat er een oorlog broeit is duidelijk, dat er twee kampen zijn ook, maar verder blijf je nog een beetje in het ongewisse. Bij veel pilots is dat niet echt een pluspunt, bij American Gods echter wel.

© Starz

Er wordt duidelijk de tijd genomen om het hoofdpersonage van deze serie goed te introduceren. Shadow Moon (Ricky Whittle, The 100) is een man die drie jaar in de gevangenis heeft gezeten en op het punt staat om vrijgelaten te worden. Ik zal niet te veel in detail treden, maar hij verneemt vreselijk nieuws waardoor hij eerder vrijgelaten wordt dan gepland en zo begint zijn reis naar huis. Hier ontmoet hij Mr. Wednesday, gespeeld door de perfect gecaste Ian McShane. McShane zit gelijk goed in zijn rol als mysterieuze, enigszins speelse, maar keiharde God. Dat het een God is wordt niet expliciet genoemd, maar door alle filmische details kun je dat invullen. (Zo meer over die ‘filmische details!)

Vanaf het moment dat Shadow Mr. Wednesday ontmoet begint het verhaal van American Gods past echt. Je voelt welke richting het verhaal op wil, maar de makers kiezen duidelijk voor een langzame weg, die wat mij betreft heel goed werkt.

© Starz

Terug naar die ‘filmische details’. Ik noem het Fulleriaans (naar Bryan Fuller). Visueel is dit een knaller van een pilot. Het ziet er fantastisch uit. De details, de special effects, de sets en alle camerabewegingen zijn van grote klasse. Je ziet duidelijk de hand van Bryan Fuller als het gaat om de gruwelijkheid die samengaat met het beeldschone van deze serie. Alle mythologische verwijzingen zijn met precisie geplaatst waardoor het een genot is om naar te kijken. Visueel is dit een van de beste pilots die ik in jaren heb gezien.

Americans Gods moet je als serieliefhebber gezien hebben. Natuurlijk zullen er mensen zijn die dit niets vinden, en dat mag. Maar uit het diepst van mijn hart moet ik toegeven dat het zeer lang geleden is dat ik zo ongelofelijk uitgekeken heb naar een volgende aflevering, en dat is wat mij betreft de crux van deze recensie. American Gods is intrigerend, visueel en esthetisch dichtbij perfectie en nu al ongelofelijk verslavend. Dit is een meesterwerk in de dop.

Een 9.5!
Volg American Gods
Vorige aflevering
Moon Shadow
Moon Shadow
02x08
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (23)

avatar_renzoroy
07 mei 2017 22:03 -
I totally agree :)
Reageer
avatar_thales
13 jun 2017 13:39 -
Is dit ook leuk als je Hannibal en Penny Dreadfull nu juist tot de slechtste series ooit vind behoren, zoals ik doe?
Reageer
avatar_Roeman
13 jun 2017 13:55
Nee, dan moet je het absoluut niet gaan kijken. de sfeer is geheel Hannibal.
Reageer
avatar_Hangmat
13 jun 2017 14:02
Wat Roeman zegt! :-)
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 22:39
Mijn vorige reactie is verwijderd, maar nee. American Gods is zeker niet als hannibal en penny dreadful, snap niet waar mensen dat vandaan halen. Het is wel van dezelfde bedenker, maar that's it. Hannibal en Penny dreadful vond ik zelf ook niet echt boeiend, maar deze serie is echt onwijs goed. Vooral visueel heel mooi gemaakt, goed acteerwerk en zo nu en dan denk je alleen even, oh gossie, wat gebeuren er in hemelsnaam voor erge, rare dingen? :P
Reageer
avatar_Sproet2jes
25 jun 2017 20:58
Helemaal mee eens, renzoroy. Hannibal en Penny Dreadful, lijken in de verste verte niet op American Gods. American Gods is lekker weird, bizar en ook nog om te lachen. Tenminste ik moest om bep. situaties of uitdrukkingen op gezichten lachen. Als je dan toch moet vergelijken zou ik eerder Sense8 zeggen.:\
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 01:25 -
Dit bericht is verwijderd. Hou je aan de regels, dank je wel :)
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 22:08
eeuhm, op welke manier brak ik de regels in mijn bericht?
Reageer
avatar_Roeman
14 jun 2017 22:28
Door scheldwoorden te gebruiken. Die zijn echt niet nodig ipv geslachtsdelen te gebruiken kun je ook zeggen 'ik vond er echt helemaal niets aan' of 'ik vond het ronduit vreselijk' of 'ik vond het vreselijk slecht'. Is het zelfde en je gebruikt geen scheldwoorden of geslachtsdelen ;-)
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 22:34
ok... had ik dat gedaan dan? Ik weet niet meer wat ik exact allemaal getypt had, maar goed, zal wel goed zijn.
Reageer
avatar_Roeman
14 jun 2017 22:43
Dit was je reactie (het betreffende woord heb ik er uit geknipt): ik vond hannibal ook ***, maar......
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 23:21
nou nou, verwijder dan alleen dat woord, niet heel het bericht.
Reageer
avatar_Roeman
15 jun 2017 09:00
Helaas dat gaat niet.
Reageer
avatar_thales
15 jun 2017 22:05
Bijgewerkt op: 15 jun 2017 22:06
Weet ik niet, maar misschien dat je een spoiler gaf of zo? Oh ik lees het nu, reden was 'stout' woordje.
Reageer
avatar_renzoroy
16 jun 2017 16:45
haha, ja dat 3 letter woordje wat 3 kwart van de bevolking regelmatig gebruikt, maar hier niet getypt mag worden vanwege alle kleine kinderen van onder de 12 die regelmatig op deze site zitten :P en dan moet meteen heel je bericht weg, i.p.v. alleen dat woordje. Maar goed, maakt niet uit.
Reageer
avatar_thales
14 jun 2017 21:16 -
Gaat me niet om de sfeer, maar om de verhaallijn. Bij hannibal kon ik die niet vinden (telkens hetzelfde) en bij Dreadfull ook niet. Maar ik heb nu 2 afleveringen gezien. Nog steeds geen echte verhaallijn. Visueel is het allemaal prima. Als het bij aflevering 3 nog nergens naartoe gaat dan stop het voor mij.
Reageer
avatar_renzoroy
14 jun 2017 23:26
huh? Er zit juist wel een verhaallijn in. Misschien iets beter opletten ofzo :P
Reageer
avatar_thales
15 jun 2017 22:07
Ja misschien , maar ik zie nog geen echte verhaallijn enkel maar introductie van telkens nieuwe types. Ik haak af. Visueel was het wel een hoogstandje overigens ja. Dat deel ik met je.
Reageer
avatar_renzoroy
16 jun 2017 00:02 -
ja maar door die nieuwe types wordt er steeds meer duidelijk over het verhaal :). Welke ep ben je?>
Reageer
avatar_thales
22 jun 2017 10:14
Ik was bij episode 4, maar ben afgehaakt. Heb ep 4 niet afgezien en de rest wil ik al niet meer zien. Als je 4 van de 8 afleveringen moet wachten op iets wat waarschijnlijk toch niet gaat komen... tja , dan hoeft het van mij niet. Persoonlijke smaak natuurlijk andere zullen het wellicht prachtig vinden allemaal. Maar de verhaallijn en logica ontgaat me volledig en dat is voor mij toch wel het belangrijkste punt bij een serie.
Reageer
avatar_renzoroy
22 jun 2017 16:52
ah zonde man, maar iig geprobeerd :) Ik heb ze nu alle 8 gezien. Nu w8en op seizoen 2... :'(
Reageer
avatar_ton100
24 jun 2017 22:28 -
Soms worden er toppers gemaakt Soms Dit is er een van
Reageer
avatar_renzoroy
25 jun 2017 11:58
Inderdaad :)
Reageer

Nieuwste recensies

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5

White House Farm - Seizoen 1 (DVD)

7.5

FBI: Most Wanted - Seizoen 1

5.5

W glebi lasu (The Woods) - Seizoen 1

7.5

La Casa De Las Flores - Seizoen 3

8

Penny Dreadful: City of Angels - Seizoen 1 (eerste zes afleveringen)

5