Als De Dijken Breken

7.2 / 10
47 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Wichita van Rijkom geeft "Als De Dijken Breken - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 18 november 2016.
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Als De Dijken Breken - Eerste aflevering

Dit najaar is de nieuwe Nederlands-Vlaamse serie Als De Dijken Breken op tv te zien. Deze dramaserie vertelt het verhaal van een nieuwe watersnoodramp die zich in de huidige tijd afspeelt. Door de klimaatverandering is dit onderwerp een thema dat niet alleen actueel is maar ook nog eens voorlichtend, want helemaal ondenkbaar is een nieuwe watersnoodramp helaas inmiddels niet meer. In het Belgische West-Vlaanderen en de Nederlandse randstad woedt in de serie al een tijdje een zware storm. Aan de Nederlandse minister-president Hans Kreuger (Gijs Scholten van Aschat, Lijn 32), de Belgische minister-president André Verbeke (Tom Van Dyck, Matroesjka’s) en hun ministers de lastige taak hun landen door deze crisisperiode te leiden, terwijl eigen emoties ook oplopen als familieleden betrokken raken bij de ramp.

Het is een serie die je als kijker ook aan het denken zet, want wat als dit toch echt zou gebeuren?

In Als De Dijken Breken worden verschillende verhaallijnen verspreid door Nederland en Vlaanderen verteld. Zo leren we de Nederlandse violist David Stein (Aart Staartjes, Sesamstraat) kennen, die het na het overlijden van zijn vrouw allemaal niet meer ziet zitten. Het huwelijk van de Nederlandse Robert (Loek Peters, Penoza) en Marion Wienesse (Susan Visser, Gooische Vrouwen) wankelt tegelijkertijd flink als de storm losbreekt. Met hun twee dochters moeten zij op zoek naar een oplossing, al kunnen ze samen nog maar nauwelijks door één deur. Ondertussen woont de Belgische Sonja Van Daele (Daisy van Praet, Amigo’s) samen met haar moeder (Ingrid De Vos, Familie) en twee kinderen en zit haar man Ronnie (Thomas Ryckewaert, De Kavijaks) vast in een gevangenis in Rotterdam. Ook zij krijgt bij terugkomst na een bezoek aan hem thuis te maken met de storm en zal samen met vriend Manu (Tom Audenaert, Connie & Clyde) een manier moeten vinden om haar familie in veiligheid te brengen, terwijl Ronnie in de gevangenis nattigheid begint te voelen.

In 2012 verscheen een rapport van Rijkswaterstaat waarin staat dat onder anderen Zuid-Holland groot gevaar loopt in het geval dat de dijken breken. Onze Nederlandse Minister van Infrastructuur en Milieu vertelde laatst naar aanleiding van de serie dat een derde van ons land kan overstromen en in het geval van een watersnoodramp er waarschijnlijk maar zo’n 15% van de randstad geëvacueerd kan worden. Met al deze informatie hebben de omroepen EO (NPO 1) en VRT (Eén) in samenwerking met wateradviesbureau Deltares, de TU Delft en het Rode Kruis een zo realistisch mogelijk beeld proberen neer te zetten van wat er zou gebeuren in zo een geval. Dat Als De Dijken Breken een waar verhaal probeert neer te zetten is overduidelijk. Hoewel het een fictief verhaal betreft komen de situaties realistisch over en kun je je de angst bij de mensen ook goed voorstellen. Het is een serie die je als kijker ook aan het denken zet, want wat als dit toch echt zou gebeuren? Het zorgt er voor dat je het verhaal met andere ogen gaat bekijken, maar dat is volgens mij ook precies het doel van de makers.

© EO

Een van de eerste dingen die mij opviel aan de serie was de opbouw van karakters en het verhaal. Dit verliep erg langzaam waardoor ik halverwege de aflevering echt begon te twijfelen aan diens kwaliteit. Af en toe had ik ook het idee alsof het beeld en geluid, met name bij scenes buiten, niet helemaal synchroon leek te lopen. En ook de dramatische scenes waarin figuranten door te storm kwamen te overlijden, kwamen niet echt goed over op beeld. Uiteindelijk is mijn eindoordeel over deze nieuwe serie echter toch erg positief. Ineens slaat de sfeer namelijk om en begint er echt spanning in te komen. Er gebeuren onverwachtse dingen en door de sterke cast en goed in beeld gebrachte scènes leef je binnen de kortste keren mee met alle families als het water hen op de hielen begint te zitten. Het camerawerk kwam op sommige momenten bijna filmachtig over en de cliffhanger van aflevering één liet je als kijker aardig geschokt achter.

Het niveau van de serie verbaasde mij, zeker na de eerste paar minuten was ik prettig verrast toen ik ineens het gevoel kreeg echt meegezogen te worden in het verhaal.Een serie zoals Als De Dijken Breken is er één die je niet vaak op de Nederlandse tv ziet. Met een kleine 1,7 miljoen kijkers voor de allereerste aflevering kan nu al gezegd worden dat het genre in trek is bij de Nederlandse kijkers. Het niveau van de serie verbaasde mij, zeker na de eerste paar minuten was ik prettig verrast toen ik ineens het gevoel kreeg echt meegezogen te worden in het verhaal. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar wat de overige afleveringen van deze zesdelige serie zullen brengen en kijk uit naar hoe ze de opbouw hiervan zullen uitvoeren. Een feel-good gevoel moet je niet van Als De Dijken Breken verwachten. Het verhaal liet mij vooral met een nogal onbehagelijk gevoel achter maar dit bedoel ik in positieve zin, want zo een gevoel hoort ook bij dit genre. In België is helaas nog geen begindatum bekend maar in Nederland is Als De Dijken Breken wekelijks te zien op zaterdagavond om 20.25u op NPO 1.
Volg Als De Dijken Breken
Vorige aflevering
The Netherlands Above Water
The Netherlands Above Water
01x06
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_anonymous
18 nov 2016 09:37 -
Ik moet zeggen dat de serie je gaat boeien, ook omdat het natuurlijk voor ons landje niet eens een gek gegeven is. Bij mij om de hoek zijn ze zelfs bezig de rivier meer ruimte te geven.Dus.. qua gevoel zit het goed. Wat de personages betreft, het is een beetje als een stripboek. Beetje klinisch vind ik. Susan Visser oa speelt in mijn ogen echt dramatisch slecht, met als gevolg dat je meer op de dialogen gaat letten. Die in mijn ogen niet hoogstaand zijn. Maar toch blijft het gevoel plakken "hoe gaat het verder". Dus ben heel benieuwd. De beelden zijn wel heel indrukwekkend.
Reageer
avatar_rotthierpeter
18 nov 2016 10:38 -
In België start Als De Dijken Breken op maandag 28 november om 20.40 op Eén.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
18 nov 2016 11:37
Klopt, toen ik de recensie inleverde was dit nog niet bekend en helaas kon ik dit na bekendmaking niet meer aanpassen. Maar voor de Belgische kijkers start de serie dus ook binnenkort.
Reageer
avatar_IGK
19 nov 2016 02:39 -
Echt een heel griezelig realistisch scenario want WIE denkt daar nog aan? Ik weet nog dat ik in de herfst nog in een rubberen boot naar school gebracht werd op t Eiland van Dordrecht zo'n 4x per jaar stroomde de Merwede en de Maas naar binnen vandaar t bordes van 2 meter maar is wel 50 jaar geleden...we nemen alles voor lief nu, maar inderdaad de BESTE Ned. talige serie die ik tot nu toe heb gezien in 50 jaar!! dikke 10!
Reageer

Nieuwste recensies

Euphoria - Bonusafleveringen

9.5

Behind Her Eyes - Seizoen 1

6.5

Lupin - Seizoen 1

8

Bloodlands - Eerste aflevering

7.5

Tunn Is (Thin Ice) - Seizoen 1

7

The Wilds - Seizoen 1

7