Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Alleyn Mysteries - Seizoen 1 en 2 (DVD)" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 7 Mei 2019.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Alleyn Mysteries - Seizoen 1 en 2 (DVD)

Een verrassing uit de oude doos, zo mag je The Inspector Alleyn Mysteries gerust noemen. Dat met alle respect overigens! Inspector Alleyn was een creatie van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Edith Ngaio Marsh, die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw samen met Agatha Christie, Dorothy L. Sayers en de bij ons betrekkelijk onbekende Margery Allingham de Britse ‘Queens of Crime’ vormde. Hun boeken worden door de kenners als het beste beschouwd wat de ‘Golden Era of British Crime’ opleverde en bleken ook meer dan eens geschikt voor de scenario’s voor menige beroemd geworden film. Wat Miss Marple en Hercule Poirot voor Christie waren, was Inspector Alleyn voor Ngaio Marsh.

Roderick Alleyn, hoofdinspecteur bij Scotland Yard, is de onbetwiste hoofdpersoon in tweeëndertig detectiveromans en één verhalenbundel. Negen van die romans werden uiteindelijk in opdracht van de BBC verfilmd. Ze werden van 1990 tot 1994 in het Verenigd Koninkrijk uitgezonden. Ook in Nederland was de serie op televisie te zien. Intussen zijn de dvd's verkrijgbaar, inclusief de pilot. In die pilot, die eind 1990 door de BBC als kerstspecial werd uitgezonden, wordt Alleyn gespeeld door Simon Williams. in de overige afleveringen tekent Patrick Malahide (Game of Thrones) voor de rol van Ngaio Marshes protagonist. De verhalen spelen zich vaak af in de wereld van kunst en toneel, werelden die Ngaio Marsh beroepshalve goed kende.

Het eerste verhaal heeft dan ook een toepasselijke titel: Artists in crime. Alleyn wordt daarin teruggeroepen van vakantie om de moord op een schildersmodel te onderzoeken. Het is een merkwaardig verhaal, waarin de kunstenaars voor wie het model regelmatig poseerde, er een naargeestig genoegen in scheppen de moordzaak als levensecht theater te beschouwen. Bovendien loopt de aantrekkelijke Miss Agatha Troy, zelf een vooraanstaand kunstenares, Alleyn voortdurend voor de voeten. Met verstrekkende (romantische) gevolgen, zoals in een van de latere afleveringen blijken zal.

Final Curtain, nog zo’n toepasselijke titel, speelt in de toneelwereld. In de familie van de beroemde acteur Sir Henry Ancred, om precies te zijn. Inmiddels gepensioneerd was hij ooit een befaamd vertolker van Shakespeares drama’s, maar nu is hij dood, kort voordat Agatha Troy de eerste penseelstreken voor zijn portret op het doek zou zetten. Gevoelig als zij is, voelt zij aan dat er iets grondig mis is in het kasteel waar de familie Ancred woont. Daarom vraagt zij Alleyn, die inmiddels haar echtgenoot is, uit het buitenland terug te keren om de raadselachtige dood van de beroemde acteur in ruste te onderzoeken.

Roderick Alleyn is een traditioneel personage in de Britse misdaadliteratuur; een beetje vergelijkbaar met P.D. James’ Adam Dalgliesh. Alleyn was voorbestemd voor een rol in de diplomatieke dienst, maar brak al snel met de familietraditie door zich aan te melden bij Scotland Yard. Hij is net zo bedachtzaam als Dalgliesh en, in later dagen, inspecteur Barnaby in Midsummer Murders. Een andere overeenkomst: de verhalen worden nooit rauw-realistisch. In de kringen waarin Alleyn zich begeeft, gaat alles op een beschaafde manier; zelfs iemand vermoorden.

The Inspector Alleyn Mysties vormen dan ook geen cadeautje voor wie van vertelsnelheid houdt. Wel voor de liefhebbers van Midsummer Murders of van Inspector Morse; van Detective Chief Inspector Adam Dalgliesh ook. Verhalen waarin forensisch onderzoek nog science-fiction is. Deductie, dat is de belangrijkste kwaliteit van een speurder. En die heeft Roderick Alleyn meer dan genoeg. The Inspector Alleyn Mysteries is een item voor de echte liefhebber, de verzamelaar die graag de geschiedenis van misdaadverhalen op televisie compleet wil hebben. Die zullen maar wat blij zijn met het besluit van Just Entertainment deze serie-uit-de-oude doos als dvd-box uit te brengen.
Volg Alleyn Mysteries
Vorige aflevering
Scales of Justice
Scales of Justice
02x03
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Alleyn Mysteries