Agent Hamilton

7.8 / 10
45 min
Thriller
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
Wichita van Rijkom geeft "Agent Hamilton - Seizoen 1" een 5.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 9 juni 2021.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Agent Hamilton - Seizoen 1

Carl Hamilton gaat als dubbelagent voor de CIA en de Zweedse geheime dienst aan de slag in Zweden. Tijdens zijn gevaarlijke missie komt hij er achter dat niemand te vertrouwen is en niets is wat het lijkt.

Scandinavië heeft inmiddels aardig wat succesvolle series voortgebracht. De Zweedse spionage thriller Agent Hamilton hoopt ook deel uit te kunnen maken van deze lijst. Liefhebbers van James Bond en Jason Bourne zullen de naam van dit personage wellicht al kennen. Carl Hamilton is namelijk gebaseerd op het gelijknamige karakter uit de boeken van Jan Guillou. In Agent Hamilton is de titelrol weggelegd voor de Noorse Jakob Oftebro, bekend uit de serie 1864. Verschillende landen hebben het eerste seizoen inmiddels uitgezonden, zo ook Nederland (NPO3) en België (Canvas). Op dit moment kan het hele eerste seizoen online via MyLum by Lumière bekeken worden.

De voorspelbaarheid waarmee het verhaal verteld werd, begon mij op den duur wat te irriteren.

Carl Hamilton begon zijn carrière in Zweden. Onder toezicht van mentor DG (Krister Henriksson, Wallander), hoofd van het Zweedse OP5 (een soort Zweedse CIA), leerde hij de kneepjes van het vak. Uiteindelijk werd hij uitgezonden naar Amerika, waar hij deel mocht nemen aan een speciale opleiding voor elite agenten uit verschillende landen. Zweden trok zich na een tijdje terug uit dit opleidingstraject, maar Hamilton besloot op eigen kosten zijn opleiding voort te zetten. Niet veel later werd hij door Farrin Haig (Rowena King, Emergence) van de CIA gerekruteerd voor een ondergrondse anti-terreurafdeling. Vervolgens wordt hij teruggestuurd naar Zweden met een geheime missie.

Agent Hamilton speelt zich af in verschillende landen en er worden ook verschillende talen in de afleveringen gesproken. Hoewel Hamilton en de andere karakters in ieder land wel te maken krijgen met de lokale autoriteiten, ligt de focus niet heel erg op het ontdekken van de landen zelf. Ze spelen een bijrol in dit politieke verhaal dat draait om macht, actie en mysterie. Toch zijn de filmlocaties soms indrukwekkend en is er aan speciale effecten geen gebrek. Agent Hamilton mag dan wel een serie zijn, wat uitstraling betreft zou het een speelfilm kunnen zijn.

De CIA afdeling waar Hamilton deel van uit maakt onderzoekt een groep terroristen die actief zijn in Zweden. Eenmaal daar aangekomen wordt hij al gauw door DG gevraagd om ook voor Zweden onderzoek te doen naar deze groepering. Als dubbelagent gaat Hamilton aan de slag en probeert hij via SÄPO, de Zweedse Nationale veiligheidsdienst, en zijn contacten bij de CIA en OP5 achter de waarheid te komen. In eerste instantie doet hij dit voor zijn opdrachtgevers maar uiteindelijk wordt het een persoonlijke zoektocht naar antwoorden.

Agent Hamilton
© TV4


Het draait in Agent Hamilton om de actie. Ik durf zelfs te stellen dat het verhaal ondergeschikt is aan de actie. Ik miste daarnaast diepgang bij de meeste personages. Op Hamilton na hebben we nauwelijks achtergrondverhalen gezien. Als er al emoties werden getoond kwamen die hierdoor veelal ongeloofwaardig of willekeurig over. De voorspelbaarheid waarmee het verhaal verteld werd, begon mij op den duur wat te irriteren. Telkens waren de karakters net op tijd weg uit een benarde situatie of wisten ze net op tijd achter belangrijke informatie te komen.

Eigenlijk werd nergens de juiste balans gevonden tussen het vertellen van het verhaal, uitdiepen van de karakters en verrassen van de kijker.

In Stockholm lopen Hamilton en Kristin Ek (Nina Zanjani, Wallander), agente bij SÄPO, elkaar al gauw tegen het lijf. Zij vertrouwt hem gelijk niet. Samen met haar collega Birger (Jörgen Thorsson) voert ze in het geheim een onderzoek naar hem uit om erachter te komen wat zijn motieven zijn. Hierbij staat haar gezin vaak op de laatste plaats, wat de relatie met haar man en kind geen goed doet. Hamilton papt ondertussen in zijn vrije tijd aan met jeugdvriendin Sonja (Katia Winter, Sleepy Hollow). De vraag is echter of deze relatie oprecht is of meer bedoeld is als een dekmantel en een vorm van afleiding.

Wat betreft explosies en achtervolgingen kom je niets tekort bij het zien van Agent Hamilton. Toch is dit niet genoeg om een goede serie te creëren. Eerlijk gezegd vond ik de verhaallijnen te ingewikkeld. Hiermee bedoel ik niet zozeer de moeilijkheid hiervan maar meer de ontelbaar vele plotwendingen. Niemand bleek te vertrouwen en op het eind was het natuurlijk de grote slechterik die verklapte wat het plan was. De climax voelde hierdoor juist weer simpel, als een cliché. Eigenlijk werd nergens de juiste balans gevonden tussen het vertellen van het verhaal, uitdiepen van de karakters en verrassen van de kijker. Hierdoor kwam het geheel matig over.

Ik moet echter wel mijn complimenten geven aan Jakob Oftebro als Hamilton. In zijn eentje draagt hij de serie. Hij is geloofwaardig en redt daarmee Agent Hamilton. Als ik Oftebro alleen een cijfer zou moeten geven dan zou dit wel een acht of hoger zijn. Maar helaas kan ik dat niet zeggen over de serie. Ik was graag meer te weten gekomen over bepaalde karakters en de motieven achter hun acties. Ik werd geen moment meegezogen in het verhaal en de ongeloofwaardigheid zat mij op momenten dwars. Of er meer mensen zijn die hier net zo over denken valt te bezien. Er is immers al een tweede seizoen aangekondigd waarvan de opnames waarschijnlijk later dit jaar starten.

Agent Hamilton
© TV4
Video on youtube
Volg Agent Hamilton
Vorige aflevering
The Reckoning, part 2
The Reckoning, part 2
02x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Agent Hamilton