9-1-1

8.3 / 10
43 min
Actie, Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Dramaserie 9-1-1 verhuist van FOX naar ABC

FOX heeft ervoor gekozen zijn best gewaardeerde scriptserie, 9-1-1, geproduceerd door 20th Television, niet te vernieuwen.

De finale van het zesde seizoen op 15 mei wordt de laatste aflevering op FOX. Maar het zal geen finale zijn voor het drama van Ryan Murphy, Brad Falchuk en Tim Minear. De serie is opgepikt door ABC en komt het volgende seizoen op het Disney netwerk, wat één van de meest spraakmakende verhuizingen ooit is.

Dit is geen plotselinge ontwikkeling en werd niet in een vacuüm gedaan. Deadline meldde in maart dat, terwijl spin-off 9-1-1: Lone Star een zekerheid was voor een vijfde seizoen, 9-1-1 misschien niet werd vernieuwd door FOX en dat ABC de serie zou kunnen oppikken als dat zou gebeuren.

"Het was een eer om het oprichtingsnetwerk van 9-1-1 te zijn en we zijn Ryan Murphy, Brad Falchuk en Tim Minear, samen met Angela Bassett, Peter Krause, Jennifer Love Hewitt, Oliver Stark, Aisha Hinds, Kenneth Choi, Ryan Guzman en de rest van de cast en crew, en 20th Television dankbaar voor het leveren van zo'n impactvolle serie aan Fox," aldus Fox in een verklaring. "We wensen hen veel succes nadat 9-1-1's laatste seizoen op FOX is geëindigd."

9-1-1

9-1-1 zou een relatief soepele overgang moeten hebben naar ABC, dat zich de laatste tijd concentreert op drama-procedures en al een programma in de lucht heeft die eerder een lange reeks op Fox had voordat ze om financiële redenen werd geannuleerd, American Idol.

"Dankzij de creatieve drive van Ryan Murphy, Brad Falchuk en Tim Minear, evenals de getalenteerde cast, was 9-1-1 de afgelopen zes seizoenen een van de meest bepalende en originele drama's op netwerktelevisie en we zijn vereerd om het naar de gewaardeerde groep series op ABC te brengen," zei Craig Erwich, president Disney Television Group. "Het is een voorrecht om 9-1-1 in de familie te houden met 20th Television die produceert, en we kijken ernaar uit om meer hartverscheurende en opbeurende verhalen over deze geliefde personages op onze zender te vertellen."

Voor FOX was het cancelen een financiële beslissing. Na zes seizoenen blijft 9-1-1 de best gewaardeerde scriptserie van het netwerk bij volwassenen 18-49 en de best bekeken serie in totaal, maar het is ook de duurste serie met ongeveer $9 miljoen tot $10 miljoen per aflevering, volgens bronnen. Het is een zes jaar oud drama van hoge kwaliteit met een grote cast, aangevoerd door Oscar-genomineerde Bassett en Krause en verhaallijnen met grote rampen waarbij uitgebreide visuele effecten en stunts worden gebruikt.

9-1-1 werd ontwikkeld en in serie opgenomen onder een ander economisch model toen het FOX netwerk en het toenmalige 20th Century Fox TV deel uitmaakten van hetzelfde bedrijf, voordat Disney belangrijke FOX activa overnam, waaronder de televisiestudio (maar dus niet het netwerk). 9-1-1: Lone Star werd pas besteld door FOX nadat 20th TV naar Disney was gegaan, dus deze wordt in eigen beheer gemaakt.

Het is moeilijker voor niet-verticaal geïntegreerde omroepnetwerken zoals FOX om nummers te maken van series van externe studio's. FOX is geen eigenaar van 9-1-1 en hoewel het het vlaggenschip van FOX blijft, zijn de kijkcijfers - samen met die van de meeste andere series op lineaire televisie - gedaald.

FOX annuleerde onlangs ook een ander zes jaar durend 20th Century Fox televisiedrama, The Resident, dat samen met 9-1-1 was gelanceerd. Vorig jaar gingen zowel 9-1-1 als The Resident tot het uiterste en sloten zij verlengingen slechts een uur of zo voor FOX's upfront presentatie.

9-1-1

In plaats daarvan investeert het netwerk in scriptseries waarvan het eigenaar of mede-eigenaar is, zoals het nieuwe strandwachtdrama HI-Surf, van producent John Wells, dat door Warner Bros. TV en Fox Entertainment gezamenlijk wordt geproduceerd en door het netwerk wordt gezien als een potentiële franchise in de trant van 9-1-1.

HI-Surf werd besteld om de leegte op te vullen die 9-1-1 achterlaat. Het is een van de twee nieuwe scriptseries van een uur die al voor volgend seizoen zijn besteld, samen met het medische drama Doc. Ondertussen blijft FOX zaken doen met 20th TV. Naast 9-1-1: Lone Star heeft het netwerk onlangs ook de animatieseries The Simpsons, Family Guy en Bob's Burgers voor twee seizoenen verlengd.

Naast de sterke prestaties van 9-1-1 bij lineaire en streaming, hielp ook het feit dat de hoofdrolspelers nog minstens één jaar langer in hun contract hebben, waardoor er geen aparte onderhandelingen over talent nodig zijn. Het drama heeft Angela Bassett, Peter Krause, Jennifer Love Hewitt, Oliver Stark, Kenneth Choi, Aisha Hinds, Ryan Guzman, Corinne Massiah, Marcanthonee Jon Reis en Gavin McHugh als Christopher Diaz.

In seizoen zeven op ABC gaat 9-1-1 verder met het verkennen van de hogedruk ervaringen van eerste hulpverleners, waaronder politieagenten en brandweermannen, die in de meest beangstigende, schokkende en hartverscheurende situaties terechtkomen. De serie is gemaakt door Ryan Murphy, Brad Falchuk en Tim Minear. Alexis Martin Woodall, Angela Bassett, Peter Krause, John J. Gray, Kristen Reidel en Juan Carlos Coto zijn ook uitvoerend producent.

Dit zou de laatste scriptserie zijn die na annulering door het zusternetwerk van de productiestudio wordt gered, omdat de productie van meer afleveringen gunstig is voor de studio en het moederbedrijf, naast series als Medium, dat van NBC naar CBS verhuisde, Scrubs (NBC-ABC), Brooklyn Nine-Nine (Fox-NBC) en vorig jaar Magnum, P.I. (CBS-NBC).

Naast 9-1-1: Lone Star omvat FOX's lijst van terugkerende scriptseries onder meer The Cleaning Lady (US), Accused (US), Alert: Missing Persons Unit, wat allemaal coproducties zijn. Tot de nieuwe series voor volgend seizoen behoren ook de animatiekomedies Krapopolis, Grimsburg en Universal Basic Guys/Hoagie Bros., die volledig in eigendom of in coproductie zijn.
Video on youtube
Vorige aflevering
Pay It Forward
Pay It Forward
06x18
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_saskya
03 Mei 2023 14:57 -
Dat is goed nieuws!
Reageer

Laatste nieuws

9-1-1