Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Natasha Slagter geeft "1864 - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Natasha Slagter op 30 augustus 2020.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

1864 - Seizoen 1

Een serie over de Tweede Duits-Deense oorlog? Klinkt niet erg aanlokkelijk maar deze Deense serie 1864 blijkt spannender dan de titel misschien doet vermoeden.

Denemarken mag dan klein zijn, het land weet de laatste jaren de wereld in te pakken met steengoede krimi's als The Killing en The Bridge. De Denen lijken de geheime code voor succesvolle fictieseries dan ook gekraakt te hebben: strakke spanningsbogen, een onheilspellend sfeertje en, bovenal, intrigerende personages.

1864 verwijst naar het dramatische jaar waarin duizenden Denen sneuvelden en Denemarken ruim een derde van haar grondgebied aan de Duitse Confederatie verloor. De serie volgt de twee broers Peter en Laust die, gedreven door idealisme en nationalisme, het platteland inruilen voor het front en thuis het buurmeisje Inge achterlaten waarop ze beiden verliefd zijn. Toch is het niet deze driehoeksverhouding die deze serie spannend maakt, wel de spectaculaire oorlogsscènes, zoals het moment dat de Denen voor hen een verpletterende Duitse legermacht zien opdoemen op een open terrein, de - soms gruwelijke - scènes van het kanonnenvlees en beelden van het prachtige Scandinavische landschap die worden afgewisseld met close-ups van pure doodsangst.

Wie vaker Deense series kijkt herkent meerdere bekende acteurs: Hoofdrolspeler Laust (Jakob Oftebro, Hamilton/The Bridge), de zoon van de graaf Didrich (Pilou Asbaek, Borgen), helderziende soldaat (Soren Malling, The Killing/Borgen) en slinkse actrice Johanne Luise (Sidse Babette Knudsen, Brigitte Nyborg in Borgen). Met deze Deense sterrencast is het logisch dat het acteerwerk prima is. Ook is het duidelijk dat deze serie mocht werken met een flink budget. Het blijkt een van de duurste Deense series ooit te zijn. De Deense overheid sponsorde de serie met meer dan 10 miljoen euro omdat die iets "belangrijks vertelde over de Deense geschiedenis".

complexe karakters die proberen te overleven in een smerige oorlog

In 1864 spelen complexe karakters die proberen te overleven in een smerige oorlog en lang niet altijd de juiste beslissingen nemen. Niettemin lokte 1864 in Denemarken meer gemengde reacties uit dan zijn voorgangers op de openbare omroep. Vooral hoe de oorlog en politieke machtsspelletjes werden voorgesteld, zorgde bij politici en historici voor een fel debat.

Al met al is 1864 een heerlijke Deense raamvertelling, waar geschiedenis en heden mooi in elkaar overlopen. En je steekt er ook nog eens wat van op. Dit Deense pareltje is zeker een 8,5 waard.
Volg 1864
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_RonSchoonwater
02 sep 2020 13:24 -
Leuke recensie van een goede serie. Binnenkort (of nu al?) ook te vinden op Netflix.
Reageer
avatar_Travelgirl
02 sep 2020 18:02
Nu te zien op Netflix. Vergeten te vermelden, zag hem zelf op DVD
Reageer
1864