Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "11.22.63 - Seizoen 1 (DVD)" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 12 januari 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

11.22.63 - Seizoen 1 (DVD)

Ik ben absoluut geen fan van science fiction en nog minder van horror. Toch sprak 11.23.1963 me wel aan. En dit om verschillende redenen. Het speelt zich (grotendeels) af in de jaren 60 wat ik een super fijne periode vind. Het gaat over de moord op J.F. Kennedy, een historische gebeurtenis. En het is gebaseerd op een boek van Stephen King, die eveneens één van de producers van de serie is. Een grote naam waarvan je toch iets moet gelezen of gezien hebben in je leven.

De serie beviel me wel. Het science fiction element stoorde me allerminst. Integendeel. King slaagt erin om het teruggaan in de tijd een filosofische dimensie te geven. Wat als we negatieve zaken in het verleden zouden kunnen voorkomen? Zou het dan effectief beter zijn? Deze rode draad boeide me wel. Van echte horror was geen sprake, de serie wordt dan ook niet in dat genre geklasseerd. Toch werd die sfeer af en toe wel opgeroepen. De muziek, de trage spanning en de beelden van sommige scènes gaven de reeks echt wel een horrorkleedje. Dat moest voor mij niet, maar gaf wel dat tikkeltje cachet aan de serie.

Over de acteurs geen slecht woord. Geen Amerikaanse overacting, maar ook geen echte diepgang. Al ligt dat laatste eerder aan het scenario dan aan de acteerprestaties. Het verhaal zit goed in elkaar, sowieso. De plot is echt sterk. Vraag is of hier acht afleveringen voor nodig waren. De traagheid hoort ongetwijfeld bij de stijl, maar soms ging het verhaal echt te traag. Hierdoor zat je niet op het puntje van je stoel uit te kijken naar die finale aflevering waar je eindelijk alle antwoorden zou krijgen. Vervelen deed de serie zeker niet, maar de drang om de ene aflevering na de andere te verslinden, was er evenmin.

Om de acht afleveringen te vullen, had ik ook soms het gevoel dat de makers het verhaal wat complexer wilden maken dan het was. Het was mij niet altijd duidelijk welke figuren al dan niet een rol zouden kunnen spelen in de moord op JFK. Het idee van teruggaan in de tijd en de vraag of dit een goede zaak is, lijkt mij al ruim voldoende te zijn om een deftige serie op te bouwen.

Maar goed, de serie is het zeker waard om te kijken. En ook al staat ze niet in het rijtje van de betere Scandinavische reeksen, kwaliteit en spanning biedt ze vast en zeker.
Volg 11.22.63
Vorige aflevering
The Day in Question
The Day in Question
01x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_crix
12 jan 2017 08:53 -
Ik had het cijfer iets lager gegeven. Verder ben ik het vol komen met je eens een erg trage serie
Reageer
avatar_Christophe
13 jan 2017 12:39 -
James Franco was indrukwekkend, vond ik. Alleen al om zijn acteerprestatie is deze serie de moeite waard. Mooie recensie!
Reageer
avatar_RLS90
22 jan 2017 09:28 -
Ik kan me goed in jouw omschrijving vinden: ik houd niet van sci-fi, maar het plot (destijds ook van het boek) sprak me aan. Sci-fi stoorde daarbij niet echt. Ik vond James Franco erg goed en het verhaal heel tof.
Wellicht had de serie 1 aflevering minder mogen hebben, maar ik heb me er verder niet aan gestoord. Pas na afloop besefte ik me dit. Van mij zou het een 8 krijgen als ik het voor het zeggen had.
Reageer
11.22.63