Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Ruud Groff geeft "Suits - Seizoen 5" een 9.5.
Geschreven door Ruud Groff op 12 Maart 2016.
Leuk?
6
2
Bekijk stemmen

Suits - Seizoen 5

Als je drie jaar geleden tegen iemand in Nederland vertelde dat je Suits volgde en het een fantastische serie vond, dan werd je aangestaard met een lege blik. Je moest dan vaak uitleggen wat Suits was. Inmiddels kent de gemiddelde Nederlander Suits en wordt het beschouwd als een van de populairste series op Netflix.

Suits laat zich het beste omschrijven als een serie die een kijkje geeft in de wereld van de topadvocaten. Daar moet bij worden gezegd dat het gaat om een geromantiseerde versie van de advocatenwereld. Een jonge fraudeur, genaamd Mike Ross, heeft een fotografisch geheugen en is de weg kwijt in zijn leven. Hij maakt toetsen voor studenten die hem daarvoor betalen maar hij wordt betrapt, dat is de start van Suits. Hij bluft zich als Harvard-afgestudeerde bij het topadvocatenkantoor Pearson Hardman naar binnen om te schuilen, maar krijgt een baan bij de firma. Als je nog niet bekend bent met Suits, raad ik je aan nu te starten met kijken en juist af te haken bij deze recensie. De trouwe volgers hoef ik niet uit te leggen dat het advocatenkantoor inmiddels heel wat veranderingen heeft ondergaan. En daar zit meteen de crux waarom ik zo blij ben met het vijfde seizoen van Suits. De serie verloor in het derde en vierde seizoen een beetje van zijn glans. De makers lijken daar ook achter te zijn gekomen en kozen daarom voor wat drastische veranderingen in dit seizoen. De veranderingen zorgen er voor dat je weer zo enthousiast wordt als elke kijker ooit was.

"Het vijfde seizoen durft hoofdpersonages van hun voetstuk te laten vallen en nieuwe wegen in te slaan."

Suits
© USA Network

Na vier seizoenen kende ook ik als trouwe fan het riedeltje wel. Elk seizoen dezelfde dreigingen omtrent Mike, dezelfde werkwijze met Harvey en concurrentie zowel van binnen als buiten het advocatenkantoor. Daarom was ik des te blijer dat het vijfde seizoen een nieuwe weg insloeg. In het vijfde seizoen durven schrijvers de hoofdpersonages van hun voetstuk te laten vallen en nieuwe wegen in te slaan. De ‘ontastbare’ Harvey is van zijn voetstuk gevallen; ook hij blijkt een mens en kwam dit seizoen met zichzelf in de knoop. We hebben een nieuw stukje van zijn innerlijk onthuld zien worden en dat voegt iets waardevols toe om Harvey geloofwaardig te laten blijven.

Het vertrek van Donna zorgt voor een nieuwe wind: leuke scènes tussen Donna en Louis, maar ook de nieuwe secretaresse van Harvey is wat mij betreft absoluut een blijvertje. Het is geen Donna, maar ook zij is niet op haar achterhoofd gevallen. Laten we hopen dat we haar in de toekomst terug blijven zien bij de firma.
Dit zijn enkele veranderingen van dit seizoen die er bij mij voor hebben gezorgd dat de serie (ondanks het geromantiseerde beeld) geloofwaardig blijft. De serie groeit verder en de schrijvers laten zien dat ze vooruitdenken met de serie.

Natuurlijk was er dit seizoen ook weer ruimte voor concurrentie, chantage en wraak. John Pyper-Ferguson zet een onbetrouwbaar en krachtig nieuw karakter neer als een invloedrijke medewerker van de firma. Jack Soloff wil zichzelf op de kaart zetten en dit gaat ten koste van Harvey en Jessica. Binnen de kortste keren haat je hem intens, maar zou je ook niet zonder hem kunnen. Nu ze echt gaan trouwen hebben Mike en Rachel dit seizoen vooral de spotlight op hun privéleven. Sommige kijkers zullen hier misschien wat minder van gecharmeerd zijn, ik houd hier wel van. Het houdt hiermee de serie in de juiste balans wat betreft zakelijk en privé.

"Misschien vind je me naïef, maar ik denk dat Suits nooit meer hetzelfde zal zijn."

Suits
© USA Network

Halverwege het vijfde seizoen worden tijdens de cliffhanger drastische beslissingen gemaakt, maar deze lijken te laat voor Mike Ross. Eindelijk is het hoge woord eruit, eindelijk is het gebeurd. Hier was Suits aan toe. Het gevolg hiervan is een fantastisch, snel het tweede deel van het vijfde seizoen waarbij ik geregeld op het puntje van mijn bank heb gezeten. Over het tweede deel wil ik inhoudelijk dan ook niets kwijt in deze recensie.
Het einde van het vijfde seizoen eindigt zoals ik de serie altijd definitief zou hebben zien eindigen. Een einde waar Suits voor staat: spanning, humor, emotie, scherpe dialogen en drama. Misschien vind je me naïef, maar ik denk dat Suits na seizoen 5 nooit meer hetzelfde zal zijn. Zeker nu ik heb gelezen dat de schrijver heeft aangegeven in het zesde seizoen niet met een tijdsprong te werken, en Gina Torres (Jessica Perason) aan heeft gegeven langzaam te worden uitgefaseerd tijdens het zesde seizoen nu haar contract afloopt.

Ik geef een 9,5 voor dit seizoen. Erg hoog, maar met name het tweede deel van dit seizoen rukt deze score omhoog. Mijn enthousiasme uit de eerste twee seizoenen is terug en dat komt door de durf van schrijvers gecombineerd met de basiselementen van de serie. Persoonlijk vind ik het zelfs het beste seizoen en met mij zijn velen het eens, afgaande op de recensies en waarderingen op internet. Zo scoort Suits bijvoorbeeld op IMDb dit seizoen, voor de eerste keer, geen enkele aflevering lager dan een 9. Ik zie komend seizoen graag hoe het Mike, maar ook de toekomst van ‘Pearson, Spector, Litt’ zal vergaan na de dramatische ontknoping van het vijfde seizoen van deze topserie.
Volg Suits
Vorige aflevering
One Last Con
One Last Con
09x10
Leuk?
6
2
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Javelin
05 apr 2016 11:00 -
Leuke recensie. Ik moet zeggen dat ik dit seizoen ook weer om te smullen vond. Ik ben enorm fan van Suits en deze staat bij mij ook hoog op het lijstje. De dialogen zijn superscherp en dit seizoen veranderen ze echt een hele boel, wat zorgt voor een frisse wind.

Je recensie vind ik wel geschreven met een heel hoop spoilers. Sommige mensen gebruiken vaak de recensies om te kijken of ze een seizoen nog wel waard vinden om te kijken. In jouw recensie zie je dan direct wel heel veel voorbij :) Ik heb het seizoen al gezien, dus ik vond hem erg leuk om te lezen :)
Reageer
avatar_anonymous
07 apr 2016 14:07 -
compleet eens met deze recensie, seizoen 3 en 4 vielen vies tegen en ik twijfelde of ik überhaupt seizoen 5 wou gaan kijken. uiteindelijk was het het zeker waard seizoen 5 was weer super goed en ook ik heb vaak op het puntje van mijn stoel gezeten.
Reageer
Suits