Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
MijnSerie 10 langstlopende Amerikaanse series

MijnSerie 10 langstlopende Amerikaanse series

Met al het nieuws rondom de vernieuwingen en cancelleringen van de zenders, komt er ook weer plaats voor vele nieuwe series. Er zijn echter heel veel shows die na één seizoen de nek wordt omgedraaid. Het is tegenwoordig zelfs een behoorlijke prestatie als je een tweede of zelfs derde en vierde seizoen mag maken. Hoe bijzonder zijn dan de volgende series die volgend seizoen (2015-2016) al meer dan tien jaar te zien zijn? Precies. Daarom deze MijnSerie lijst van de 10 langstlopende Amerikaanse series.

10. Supernatural (2005)
Met tien seizoenen en 218 afleveringen achter de rug staat deze bovennatuurlijke serie op de tiende plaats. De serie over de broers Dean en Sam Winchester (Jensen Ackles en Jared Padalecki), twee demonenjagers, is de enige CW serie in deze lijst. Tijdens het filmen van het vijfde seizoen was er even sprake dat dat het laatste seizoen zou zijn, omdat Eric Kripke (het brein achter deze serie) een zogenaamd vijfjarenplan had. Desalniettemin tekenden de twee hoofdrolspelers een nieuw contract en zijn we inmiddels bij seizoen 10. Een ander leuk feitje is dat met aankondiging van het elfde seizoen, Supernatural de langslopende Sci-fi serie is en daarmee Smallville (10 seizoenen, 217 afleveringen) heeft gepasseerd.

9. Criminal Minds (2005)
Deze misdaadserie over de ‘Analytische Gedragseenheid’ van de FBI loopt ook al tien seizoenen, maar heeft net iets meer afleveringen op zijn teller staan. Namelijk 233. Oorspronkelijk zou de serie de naam Quantico krijgen en werd Matthew Gray Gubler keer op keer afgewezen voor de rol van Dr. Spencer Reid. Datzelfde karakter werd in de eerste aflevering van seizoen 5 in zijn been geschoten omdat Gubler zelf een zware knieoperatie had ondergaan. Criminal Minds kent verder twee spin-offs, waarvan Criminal Minds: Suspect Behaviour al na een 13 afleveringen-tellend eerste seizoen in 2011 werd gecanceld. Van Criminal Minds: Beyond Border, met o.a. Gary Sinise (CSI: New York) en Anna Gunn (Breaking Bad) in de hoofdrol, zal nog moeten blijken of het een succes wordt. Deze zal namelijk samen met 'moeders' Criminal Minds in september 2015 te zien zijn op CBS.

8. Grey's Anatomy (2005)
Shonda Rhimes, de bedenkster van deze ziekenhuisserie, heeft weleens laten weten dat ze meerdere keren een eind voor de serie in gedachten had, maar door het blijvende succes hier steeds aan voorbij gaat. Het verhaal van Meredith Grey (Ellen Pompeo) begint in september 2015 aan haar twaalfde seizoen en staat momenteel op 244 afleveringen. Voor zowel voor als achter de schermen heeft Shonda Rhimes door verschillende onenigheden met de cast heel memorabele exits op haar naam staan. Verder deed Sandra Oh (Christina Yang) oorspronkelijk auditie voor de rol van Miranda Bailey en deed Isaiah Washington (Preston Burke) dat voor de rol van Derek Shepherd. Ook werd de rol van Alex Karev (Justin Chambers) pas later in de pilot toegevoegd en kreeg Addison Montgomery (Kate Walsh) naast een vaste rol, ook nog een spin-off: Private Practice, in plaats van de oorspronkelijke vijf afleveringen.

7. NCIS (2003)
NCIS is momenteel qua kijkcijfers de meest succesvolste in deze lijst. Met wekelijks kijkcijfers waar elke zender jaloers op zou zijn. Nadat NCIS in 2003 in JAG ter wereld werd gebracht, heeft het inmiddels zelf ook drie nakomelingen: het doodgebloede NCIS: Red (2013), NCIS: Los Angeles (2009) en NCIS: New Orleans (2014). Een positie die de CSI-franchise een paar jaar geleden in handen had. NCIS gaat over een groep speciale agenten met aan het hoofd special agent Gibbs (Mark Harmon, Chicago Hope) die elke week een andere zaak behandelen. De serie kent een relatief trouwe cast en Michael Weatherly (Dark Angel), die de rol van Tony speelt, heeft in een interview eens laten weten dat de serie zonder Mark Harmon dan net zo goed over kwallen kan gaan. NCIS begint volgend seizoen aan haar dertiende seizoen en staat met 282 afleveringen op plaats 7.

6. CSI: Crime Scene Investigation (2000)
Op nummer zes de enigste serie waarvan het nog onduidelijk is of hij volgend seizoen te zien is en als dat zo is, hoe. Geruchten gaan dat er óf een twee uur durende aflevering wordt gemaakt als afsluiting óf nog een kort afsluitend seizoen. De serie over een forensisch team kende hoogtijdagen met twee spin-offs (CSI: Miami en CSI: New York) en een zeer grote fan base. Alleen de laatste jaren zijn de kijkcijfers flink afgenomen en sinds het vertrek van George Eads, die als enigste in alle 15 seizoenen heeft gespeeld, lijkt het gedaan voor de serie van bedenker Anthony E. Zuiker. CSI, die in 2000 begon bij CBS, werd in 1999 eerst aangeboden bij ABC. Die weigerde echter en bestempelde het als ‘te moeilijk voor de gemiddelde kijker’. Mocht je je afvragen of de technieken die ze gebruiken in de serie nou echt zijn: volgens de bedenkers wel. Het enige waaraan gesleuteld zou zijn, is de tijdsduur van alle technieken. Waar het bij ons weken duurt, heeft het team van CSI resultaat binnen enkele seconden. De derde spin-off van CSI, CSI: Cyber, krijgt volgend seizoen nog een extra kans om naam te maken. CSI kent een respectabel aantal van 335 afleveringen.

5. Family Guy (1999)
Samen met CBS, heeft FOX drie series in deze lijst staan. Voor FOX bestaat dat uit twee halfuur durende animatieseries. De eerste over een disfunctionele familie in het fictieve stadje Quahog gecreëerd door Seth MacFarlane (Ted). Family Guy telt momenteel 249 afleveringen, maar heeft niet constant gelopen sinds 1999. De serie is twee keer gecanceld. De eerste keer na het tweede seizoen en de tweede keer na het vierde seizoen, om vervolgens na twee jaar in 2005 weer geprogrammeerd te worden. Dit mede door de vele positieve reacties. Family Guy bevat droge, zwarte of absurde humor en drijft de spot met de Amerikaanse popcultuur. De serie wordt met de jaren explicieter en mikt het vooral op liberalistische en religieuze groepen. De serie kent zelfs een spin-off: The Cleveland Show en is een verwante voor het latere American Dad.

4. Law & Order: Special Victims Unit (1999)
Als de lijst de naam ‘Langstlopende niet-geanimeerde series in Amerika’ had geheten dan had Law & Order: Special Victims Unit met 366 afleveringen fier op één gestaan. Deze van origine spin-off, van moederserie Law & Order, is de enigste overlevende in deze franchise. Het is echter (nog) niet de langstlopende serie in de franchise, dat is namelijk Law & Order zelf met twintig seizoenen. Eigenlijk zou de serie los staan van Law & Order en was Seks Crimes de oorspronkelijke titel. Dit vond NBC echter veels te grof. Kenmerkend voor de franchise zijn de vele crossovers en is het een gedeeld universum met Homicide: Life on the Street, Deadline, Conviction, New York Undercover, In Plain Sight en het huidige Chicago Fire, Chicago PD en vanaf volgend seizoen Chicago Med. Dus mocht je ooit de tijd hebben en een compleet beeld willen van Dick Wolf (bedenker) zijn universum, dan heb je nog iets meer dan 50 seizoenen en 1000 afleveringen te gaan. Verder is actrice Mariska Hargitay (E.R) de enigste in de franchise die een Emmy Award heeft gewonnen voor haar rol als Olivia Benson. De in 1999 begonnen-serie gaat over een politieteam in het zestiende district van New York en zijn de zaken gebaseerd op echte misdaden. De serie zal in september 2015 beginnen aan haar zeventiende seizoen.

3. South Park (1997)
South Park is de enigste in deze lijst die niet wordt uitgezonden op één van de grote vijf netwerken van Amerika (NBC, CBS, ABC, FOX en The CW). Verder is het qua afleveringen aantal ook misschien niet deze plaats waardig. Dat zijn er namelijk ‘maar’ 257. De serie bestaat echter wel al sinds 1997 en is vandaag de dag nog steeds zeer populair voor zowel volwassenen als kinderen. De serie draait om de vier ‘kinderen’ Stan, Kyle, Kenny en Cartman die af en toe wel heel bizarre situaties meemaken. De afleveringen zijn satirisch bedoeld. Waar dat in het begin vooral draaide om het grove, is dat door de jaren heen wat dieper geworden. Ook is de serie bekend om zijn vele parodieën van bijvoorbeeld Game of Thrones, Grey’s Anatomy of 24. De serie is bedacht door Trey Parker en Matt Stone en wordt dus al 18 seizoenen op Comedy Central uitgezonden. We kunnen sowieso nog tot en met 2016 genieten van onze kinders.

2. The X Files (1993)
Het is de vraag in hoeverre The X-Files deze tweede plaats verdient. Aan de ene kant staat het op twee vanwege jaartal, maar telt de serie zelf ‘pas’ 202 afleveringen. Aan de andere kant is de serie in 2002 gestopt (met later nog een afsluitende film in 2008), maar is het algemeen bekend dat FOX volgend seizoen met een nieuw 6 afleveringen-tellend seizoen komt onder dezelfde naam en met dezelfde hoofdrolspelers als voorheen: David Duchovny (Californication) en Gillian Anderson (The Fall, Hannibal). The X-Files heeft een echte cultstatus bereikt en gaat over deze twee onderzoekers die vooral onverklaarbare en mysterieuze FBI zaken alsnog proberen op te lossen. Chris Carter, de bedenker van de show, had net als menig bedenker een bepaald aantal seizoenen in de planning met als afsluiting nog wat films. FOX wilde echter doorgaan vanwege de kijkcijfers en Chris Carter heeft uiteindelijk nog vier seizoenen gecreëerd. Dit vond hij echter een moeilijk proces door het groter geheel in beide mediums niet te negeren, maar ook rekening te houden met kijkers die óf de film óf de serie niet hadden gezien. The X-Files zal in Januari 2016 weer terugkeren op de buis bij FOX.

1. The Simpsons (1989)
The Simpsons is naast langstlopende serie, ook de langstlopende animatieserie, de langstlopende comedyserie en in 2009 heeft het Gunsmoke van de troon gestoten als langstlopende serie allertijden. Momenteel staat de teller op 574 afleveringen en begint het in september 2015 aan zijn 27ste seizoen. The Simpsons is een blauwdruk van een typisch Amerikaans gezin en drijft de spot met zijn cultuur en politiek. Matt Groening bedacht de serie in de lobby voordat hij een reeks korte animatiefilmpjes moest verkopen. Vervolgens werden Homer en zijn gezin hoofdrolspelers in de korte animatiefilmpjes van The Tracey Ullman Show (1987). De gele personages met vier vingers en bizarre kapsels werden een groot succes en in 1989 kwamen er volledige seizoenen van The Simpsons. The Simpsons betekende het begin van veel animatieseries waaronder Family Guy, Beavis & Butthead en South Park. Nog een kleine toevoeging: doordat The Simpsons in de boeken staat als spin-off, van the Tracey Ullman Show, is het tevens de langstlopende spin-off aller tijden. Het is een prestatie die voorlopig niet, of misschien zelfs nooit, meer wordt ingehaald.

Bones, die net buiten de top tien valt, is de elfde en laatste serie die volgend seizoen tien seizoenen of meer telt. Met ook een redelijke trouwe cast weet de serie al tien seizoenen en 212 afleveringen lang een trouw kijkerspubliek aan zich te binden. Bones zal volgend seizoen op de donderdag worden uitgezonden door FOX.
Het is best een prestatie tegenwoordig van sommige series om zo lang uitgezonden te worden. Vroegere series zoals eerder genoemde Gunsmoke, Law & Order (beide twintig seizoenen), ER (vijftien seizoenen) of Dallas (veertien seizoenen) bereikte die status veel makkelijker. Of het altijd de kwaliteit ten goede komt is een ander verhaal. Dat zal ook gelijk de reden zijn dat de meeste series zogenaamde procedurals zijn en weinig tot geen overkoepelende verhaallijn bevatten.

Wat vinden jullie van deze nieuwe column? Of heb je een leuk idee voor een volgende top 10? Laat het ons weten!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (11)

anonymous
anonymous 13 mei 2015, 11:36
Dit laat in grote lijnen het voordeel en nadeel van procedurals zien. Kijkers kunnen op elk moment inschakelen en zijn niet verplicht om bij te blijven, net als in een serialized serie. Het nadeel is zeker (wat jij noemt) of het altijd de kwaliteit ten goede komt. Het is bij procedurals vaak recyclen en het is vaak repeterend. Het worden eigenlijk altijd al snel routine-afleveringen, waar je totaal niet verrast wordt of uitgedaagd wordt. Een nadeel is dan ook dat dit soort series wat minder serieus genomen worden en dat is grotendeels wel terecht. Maar goed, om eerlijk te zijn is dat ook niet het doel van dit soort series. De makers willen het grootst mogelijke publiek binnenhalen en dan (zoals deze lijst aantoont) moet je procedurals maken.
Mandy1966
Mandy1966 13 mei 2015, 13:17
Ik mis E.R., die serie heeft 15 seizoenen gelopen, of bekijk ik het verkeerd ;-)
monic37
monic37 13 mei 2015, 13:29
Het gaat volgens mij om series die nu nog te zien zijn Roeman, ER wordt niet meer uitgezonden
Mandy1966
Mandy1966 13 mei 2015, 13:36
Ja zoiets vermoeden ik al. Nu ik het bericht echt goed heb gelezen (dus niet met mijn neus ;-) begrijp ik dat The X Files erbij staan omdat die in januari weer gaan beginnen. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de top 10 is van langst lopende series allertijden.

Misschien een idee voor een volgende column?
Vycodine
Vycodine 13 mei 2015, 13:56
Goede column, misschien eens een lijst van de top 10 van de duurste series?
JanWillemK
JanWillemK 13 mei 2015, 15:16
En Doctor Who dan? :P Die heeft, net zoals The X Files, ook een pauze gehad. Of telt dat dan weer niet vanwege een nieuwe cast? :P
tweemaalh
tweemaalh 13 mei 2015, 16:05
Doctor Who is Brits, in de titel staat dat het om Amerikaanse series gaat ;)
JanWillemK
JanWillemK 13 mei 2015, 17:18
Haha, zucht... Ik heb niets gezegd.
alexanderleveld
alexanderleveld 13 mei 2015, 22:43
Bedankt voor alle reacties en suggesties! Ik ga ze onthouden :D
Lyannah
Lyannah 9 juni 2015, 18:02
Of een lijst met bekendste Themesongs? Of met de bekendste muziekjes...ofzo....
Lyannah
Lyannah 9 juni 2015, 18:04
of een lijst met acteurs die in de meeste series een rol hebben gehad...of.....
Log in om een reactie achter te laten