Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "Fear The Walking Dead - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door anonymous op 27 augustus 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Fear The Walking Dead - Eerste aflevering

Televisie is een wisselwerking met het publiek. Het is interactie tussen ons kijkers en hetgeen wat wij op het beeldscherm krijgen te zien. Makers van series zijn continu bezig met het creëren van iets wat de aandacht van het publiek vasthoudt. De spinoff van (waarschijnlijk) de grootste televisieserie op dit moment zou natuurlijk veel ogen op het beeldscherm gericht krijgen. Wat heet, de première is bekeken door 10.1 miljoen kijkers in Amerika. De meest bekeken première van een serie op een kabelzender ooit. Fear the Walking Dead (FTWD) is dus nu al een enorm succes. Het interessante aan deze serie voor velen was of de makers lering hebben getrokken uit wat niet werkte bij The Walking Dead (TWD). De mensen achter de moederserie hebben namelijk in meerdere interviews aangegeven dat zij in reflectie bepaalde dingen anders hadden aangepakt. Die kans krijgen zij nu.

FTWD speelt zich af in Los Angeles (LA). De pilot is opgenomen in LA, maar vanaf de tweede aflevering verhuist de productie naar Vancouver (dat door moet gaan voor LA, ik hoop niet dat dit erg gaat opvallen). Wij volgen Madison (Kim Dickens, Deadwood) en Travis (Cliff Curtis, Gang Related) en hun samengevoegde gezin. Dat bestaat primair uit haar twee kinderen, Alicia (Alicia Debnam-Carey, The 100) en Nick (Frank Dillane). Onderling zijn de verhoudingen niet allemaal even lekker (zowel Madison als Travis hebben een moeilijke band met een van hun kinderen). Vooral de aan heroïne verslaafde Nick geeft het stel heel wat te verduren. Travis en Madison proberen als het ware hun gezinsleven te ordenen, wanneer de wereld zoals zij die kennen op het punt staat te veranderen. Berichten van vermiste personen circuleren, daarnaast wordt er ook gesproken over een virus. Niemand weet wat er aan de hand is. FTWD zal dus de opkomst van het virus behandelen en wat voor effect dat op de gemeenschap heeft.

Is dit de beste pilot die je dit jaar te zien zult krijgen: nee... nee, absoluut niet.



Ik hoorde al veel geluiden dat deze pilot erg traag/saai is. Een van mijn persoonlijke televisiehelden noemde de eerste afleveringen zelfs "afschuwelijk" en "verschrikkelijk". Daar ben ik het zelf niet mee eens. Maar is dit dan de beste pilot die je dit jaar te zien zult krijgen: nee.... nee, absoluut niet, maar slecht zou ik (zij hebben meer afleveringen gezien) niet willen noemen. Er zit inderdaad niet veel vaart in; dat is eigenlijk wel begrijpelijk. Je kunt een verhaal op gang laten komen en meteen al (bijvoorbeeld) enkele personages een enkeltje naar het hiernamaals geven, maar dat is vrij riskant in een pilot. Er is namelijk nog geen band bewerkstelligd tussen het publiek en de serie. Degenen die de tandjes van een zombie dan in hun nek zouden voelen, zijn nog niet van belang voor ons. Je kunt dus beter de boel langzaam op gang laten komen en adequaat de personages aan het publiek introduceren. Het is altijd beter om eerst alle posities bezet te hebben voordat je aan aanvallen begint. Dat is ook de opzet die FTWD kiest en daar slaagt de serie redelijk in.

Redelijk, omdat de lange speelduur niet nodig was. Bepaalde scènes voegden niet heel veel toe. Alles wat niet direct met het virus te maken had, was weinig interessant. Redelijk, omdat er een aantal dingen zijn die vrij problematisch zijn (of snel kunnen gaan worden). Niemand in FTWD weet nog wat voor pleuris op het punt staat uit te breken. Je kunt hen dus niet kwalijk nemen dat zij sceptisch zijn over de geluiden die zij horen. Dat punt is begrijpelijk. Het grote probleem is echter het volgende: de personages weten (nog) niet wat er aan de hand is, maar wij weten het wel. En ondanks dat er duidelijke signalen zijn dat er wat aan de hand is, blijven personages taal bezigen die anders had moeten zijn in deze context. Als makers speel je zo een gevaarlijk spel met het publiek. Het is dus van belang om situaties te creëren waarin de personages niet overkomen als dom, onwetend, hardhorend, etcetera. Het zorgt al gauw voor irritatie wanneer personages voor de zoveelste keer doen alsof hun neus bloed óf dat er niks aan de hand is (terwijl zij eigenlijk veel beter weten). Wanneer je een verhaal wil vertellen, moet je ervoor zorgen dat deze gevoelens niet de kop opsteken bij het publiek. Die kant zie ik het echter wel opgaan.

Voorlopig is het degelijk, het onderscheid zich (ondanks de andere insteek) niet van de moederserie.



Ik ben ook benieuwd of de tienerpersonages hun rol kunnen dragen. Beide kinders van Madison waren nog niet heel overtuigend. Nick (de junkie) had wat meer te doen en deed dat niet onverdienstelijk. De relatie tussen Travis en Chris (zijn zoon uit een eerder huwelijk) gaat geheid voor problemen zorgen. Die jongen was maar even op het beeldscherm, maar de hinderlijkheid spat er vanaf. Geloof mij, dit wordt een van de vervelendste tienerpersonages die wij dit seizoen te zien krijgen in televisieland. Tienerproblematiek is niet waar deze serie naar toe moet. Misschien zorgwekkender is dat ik Cliff Curtis en Kim Dickens (allebei sterke karakteracteurs) in menig project beter heb zien acteren. Ik heb er vertrouwen in dat het met deze twee wel goed komt, maar zij zijn beslist beter dan hetgeen zij laten zien in deze pilot. Niks wat Fear the Walking Dead doet maakt indruk. Voorlopig is het degelijk, het onderscheid zich (ondanks de andere insteek) niet van de moederserie.

Bij het bekijken van de pilot bekroop mij een groter probleem: was deze spin-off nodig? Is het niet gemakzucht om op deze manier een slaatje te slaan uit het succes van The Walking Dead? Hetzelfde gold trouwens voor mij voor Better Call Saul, maar de pilot van die serie (en het acteren van de bepalende spelers) is duidelijk beter dan bij FTWD, waardoor een spin-off dus meer te rechtvaardigen is. Buiten Cliff Curtis en Kim Dickens heb ik nog niet echt het idee dat de overige personages veel zullen toevoegen. Dat is vrij problematisch. Na de trailer was ik duidelijk een stuk enthousiaster dan na het zien van deze pilot. De pilot is aardig, heeft zijn momenten, meer niet. Dit cijfer is genereus, FTWD krijgt het voordeel van de twijfel. Wel kunnen we vaststellen dat de pilot van TWD stukken beter is dan deze pilot. Er is al een tweede seizoen van vijftien afleveringen voor FTWD besteld dus er is (nog) niets aan de hand. Een groot succes wordt dit sowieso. Of FTWD zich zal kunnen onderscheiden van TWD (en een eigen identiteit weet te vinden) is wat lastiger te zeggen. Op naar de volgende vijf afleveringen!

Overige opmerkingen:

- Wat vonden jullie van deze pilot en welke richting zien jullie deze serie graag opgaan? Was dit wat jullie ervan verwacht hadden, of niet?
Volg Fear The Walking Dead
Vorige aflevering
The Road Ahead
The Road Ahead
08x12
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (16)

avatar_anonymous
27 aug 2015 09:51 -
Als fan van de goede kills in TWD zat ik met smacht te wachten op de zombies, de prachtige visagie en de spannende momenten, helaas had ik me teveel voorgesteld van deze pilot. Vond ik hem slecht, nee. Vond ik hem traag, ja! De laatste 10 minuten vond ik goed, spannend en kreeg ik waar ik op wachtte. Wat ik wel erg mooi vond, was het constante gevecht van Nick die echt dacht dat hij gek was gevonden. Ik geef hem wel de kans, met in het achterhoofd dat dit een mooie overbrugging is naar TWD.
Reageer
avatar_anonymous
27 aug 2015 11:32 -
Allereerst complimenten voor het uitstekende stuk.

Wat mij vnl opviel is dat ik mij behoorlijk begon te irriteren dat ik als kijker wordt onderschat. Het is te langzaam zonder dat ik er serieus iets voor terug krijg. Bijna arrogant.

Maar, het kan zomaar een andere (positieve) kant opgaan en dan kan het echt heel erg leuk worden. Even afwachen dit....
Reageer
avatar_anonymous
27 aug 2015 18:46 -
Precies zoals ik deze pilot zelf ook heb ervaren! Het kan alle kanten op, maar het zal niet het eerste en tweede seizoen van TWD kunnen evenaren ben ik bang!
Reageer
avatar_anonymous
28 aug 2015 19:14 -
@Karin: Ik blijf het opmerkelijk vinden dat mensen naar TWD kijken voor de zombies. Na vijf seizoenen zijn die de zombies op alle mogelijke manieren afgeslacht. Het is totaal niet meer boeiend en er gaat totaal geen dreiging meer van uit. Het is nu meer wachten op de verplichte zombiescènes, simpelweg omdat het moet. Niet omdat het écht nog wat toevoegt. En denk wel dat dit een tijd voor TWD is, dus de zombies zijn nog niet in de staat van TWD. Dat soort visagie zou heel vreemd zijn om te zien op dit punt van FTWD.

@David: Thanks! Dat bedoel ik in het stuk met "dat de makers een gevaarlijk spel spelen met het publiek". Ze creëren situaties waar je je als kijker gaat irriteren en dat is altijd gevaarlijk.
Reageer
avatar_anonymous
28 aug 2015 19:55
Wat is TWD nu meer dan de angst voor zombies, dus daar draait het wel degelijk om :) Ik blijf FTWD zeker kijken, want zoals ik al zei vond ik het hele Nick-verhaal erg goed. Misschien had dat zelfs meer diepgang dan ik in TWD heb gezien. Toch blijf ik een zombie-fan. Vind de manier waarop de ze zombies maken geweldig, en dan heb ik het van voor de kills. Ik vond in de eerste aflevering van TWD meer dan ik nu heb gezien. Maar, ik kijk nog even door. Elke serie moet je nu eenmaal een paar afleveringen de kans geven.
Reageer
avatar_anonymous
28 aug 2015 20:04
De eerste afl van TWD was veel en veel beter dan de pilot van FTWD. Dat is een ding dat zeker is. De zombies zijn zeker mooi gemaakt, daar zijn we het over eens. Ik kijk ook gewoon door, hoor. Ik weet nu al dat ik heel veel issues ga krijgen met deze serie (net zoals met TWD), maar door Dickens en Curtis blijf ik kijken. TWD is echter (ondanks dat de serie zeer onevenwichtig is) wel degelijk meer dan angst voor zombies. Het gaat over overleven in een uitzichtloze wereld. Over de grootste dreiging voor de mens: namelijk de mens zelf. Over het opbouwen van een bestaan in verschrikkelijke omstandigheden en het overkomen en overwinnen van tegenslagen. De serie probeert dit soort thema's wel degelijk belangrijker te laten zijn dan de zombies. Of dat altijd lukt laat ik maar in het midden.
Reageer
avatar_ThomasNL92
28 aug 2015 20:50 -
Ik moet toegeven dat ik aardig was verrast door een nieuwe aanpak van deze series. Het is misschien wat trager begonnen, maar het laat nou wel zien hoe het ongeveer was ontstaan etc. Anders, maar leuk
Reageer
avatar_KE1992
29 aug 2015 14:16
volledig mee eens, ben wel benieuwd hoe het zal evolueren
Reageer
avatar_anonymous
29 aug 2015 19:55 -
Ik heb het idee dat alles is gefilmd en geacteerd door zombies.
Wat een teleurstelling was deze pilot.

Het is niet vernieuwend, het camerawerk is ongelofelijk eenvoudig en niet meer van deze tijd. De sets ogen ongelofelijk goedkoop en fake aan. (en dit word mede mogelijk gemaakt door de achtergrondfiguren)

De casting slaat de plank ook helemaal mis. Verschrikkelijke c acteurs.

Van mij krijgt de pilot een 2.

(Trouwens, de serie reviews op deze site zijn veel te positief geschreven.
mag van mij wel wat kritischer)
Reageer
avatar_anonymous
29 aug 2015 20:28
Kijk, met deze reactie kan ik wat Ladyblabla. Ik snap je kritiek op de pilot, het was zeker niet hoogstaand. Dat klopt. Maar de pilot is gewoon in LA geschoten en wist de sfeer van de stad wel goed te vangen. Er kwamen geen echte sets aan te pas in de pilot, aangezien het dus op locatie is geschoten. Vanaf de tweede aflevering gaan wij wel sets zien en daar huiver ik ook voor.

Maar Kim Dickens en Cliff Curtis c-acteurs noemen gaat te ver. Kim Dickens was bijvoorbeeld ijzersterk in Gone Girl en Deadwood en Cliff Curtis heeft ook menig sterke karakterrol gespeeld. Ik denk dat je dit zo benoemd omdat je de pilot verschrikkelijk vond en dan een vergrootglas erop zet. Wat mag, natuurlijk, maar nogmaals: Dickens en Curtis zijn geen c-acteurs. De acteurs die de kinders spelen; oke, daar kan dat over gezegd worden.

Wat het kritisch zijn betreft: ik snap wat je bedoeld, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen kijk op een serie. Niet iedereen deelt dezelfde mening. En, zo hoort het ook. We hoeven het niet eens met elkaar te zijn. Iemand is ook niet per se 'niet kritisch', als diegene een andere kijk heeft. Ik heb vaak het idee dat mensen een recensie alleen goed vinden "als de recensie de eigen mening valideert". Daar kijk ik altijd wel van op. Daarbij: de meeste mensen (ook op deze site) kijken series als escapisme, ze willen vermaakt worden. De mening van dit soort kijkers is altijd anders dan kijkers die voornamelijk series kijken om uitgedaagd te worden. Ik denk dat jij in groep twee valt (correct me if I'm wrong).

Over de recensies op de site: ik denk zelf op deze site (en elders online) ook vaak van 'dat kan weleens minder'. Ik zie zelf soms recensies verschijnen met 10'en 9,5'jes enzo, waarvan ik denk van: 'dit geeft absoluut niet de kwaliteit van deze serie weer'. Of: 'is dit wat je ervan hebt opgestoken'. Maar ook daarvoor geldt: het is de mening van een ander. Daar hoef ik het niet mee eens te zijn, maar ik respecteer wel het feit dat iemand het anders ziet.
Reageer
avatar_Javelin
31 aug 2015 17:02 -
Ten eerste: ik heb de trailer ook echt als slecht ervaren. Ik zat er samen met mijn vriendin helemaal klaar voor en had menigeen al warm laten lopen voor de spin-off van TWD. Wat ik kreeg was weer exact hetzelfde als TWD, er gebeurt 40 minuten (in dit geval 50 vanwege de langere pilot) geen ene moer, en in de laatste 10 minuten proberen ze je nog eventjes te boeien voor de volgende aflevering.

Wat ik persoonlijk niet begrijp. Waarom zitten we in hemelsnaam weer in Amerika? Als je een spin-off maakt in een al bestaande andere wereld, laat dan meerdere kanten zien.

Persoonlijk had ik het leuker gevonden als ze een spin-off in Europa hadden gemaakt. Natuurlijk, kost allemaal centjes maar goed. Dan hadden ze een hele andere invalshoek kunnen gebruiken. Al hadden ze bijvoorbeeld voor de start Amsterdam of Berlijn of Parijs genomen dan had je direct al te maken gehad met heel veel verschillende nationaliteiten. Dit zorgt al voor vernieuwing. Nu ben ik bang dat we een kopie krijgen van TWD en dat alleen met andere acteurs. Met andere woorden, dezelfde serie in een ander jasje.
Reageer
avatar_Javelin
31 aug 2015 17:02
Trailer is natuurlijk Pilot. Zou wel erg zuur zijn om een serie op zijn trailer af te kraken :P
Reageer
avatar_anonymous
31 aug 2015 17:46
Een serie die zich in Europa afspeelt met Europeanen is voor de Amerikaanse markt totaal niet interessant.
Reageer
avatar_anonymous
31 aug 2015 20:20
Op basis van de eerste twee afl wordt het sowieso dezelfde serie in een ander jasje. Niks wat FTWD (nog) doet geeft het idee dat dit een topper wordt die los gezien kan worden van TWD. Zoals ik al zei in de recensie; het onderscheid zich niet van TWD. En TWD is voor mij absoluut geen hoogvlieger. Het kan goed zijn (zoals het vijfde seizoen heeft laten zien), maar het is te vaak het tweede, derde en vierde seizoen geweest qua niveau. Dat betekent matige karakterisatie, matige karakterontwikkeling, weinig consistentie en matige verhaallijnen. Maar dat is een probleem die deze serie zelf gecreëerd heeft. TWD zou continu het niveau van de pilot moeten halen of er in de buurt moeten komen, maar te vaak is het onevenwichtig. De serie wist lang niet of het de nadruk wou leggen op de zombies of op karakterontwikkeling. De pilot van TWD vond hier een goede balans in. Wat je nu ziet is kijkers die voornamelijk actie willen zien en kijkers die karakterontwikkeling willen. Dat levert continu een verdeeld publiek op. FTWD had alles wat TWD fout deed meteen goed kunnen uitvoeren, maar inplaats daarvan krijg je dit voorgeschoteld. Ik vind het aardig, degelijk, maar het is precies wat TWD kenmerkt: het kan zoveel meer zijn.

Wat de spin-off in Europa betreft: dat zou logistiek niet haalbaar zijn, denk ik. Wat Inartie ook zegt: voor de Amerikaanse markt is een Europese variant ook totaal niet interessant. Daarbij zijn er meer mogelijkheden als je het op deze manier doet. Denk aan eventuele cross-overs, personages die tussen de series kunnen wisselen en qua world building is dit ook het handigst. Ik heb er een hard hoofd in dat dit echt een goede serie wordt, maar ik hou van het genre dus mijn aandacht gaat altijd wel uit naar dit soort series. Kijken zal ik dus sowieso.
Reageer
avatar_Javelin
31 aug 2015 20:30 -
Ik begrijp het hoor dat het eventueel niet veel doet voor de Amerikaanse markt. Het had alleen wel een hele andere kant kunnen laten zien van een serie die al een gigantische fan-base heeft. Ze wisten op voorhand al dat de pilot gigantisch zou worden. zijn de Amerikanen dan echt zó chauvinistisch dat ze alleen hun eigen land naar de kloten willen zien gaan?

Zelf heb ik ook met TWD moeite gehad mij erdoorheen te wurmen. Zeker toen het dochtertje van die vrouw in het tweede seizoen zoekraakte, man man wat duurde dat toen lang. Dat was ook het moment dat ik mijn interesse verloor in TWD. Later toch maar weer opgepakt maar nog steeds vind ik dit een serie die echt zwaar gehyped is door de media. Ineens overal borden, beroemde sterren die vragen om een klein rolletje als zombie etc, ja dat gaat het snel. Ik heb bij deze serie, net als bij TWD nu na 2 aflevering alweer het gevoel dat ik 90% naar mensen zit te kijken die van A naar B willen komen, met 10% actie verwerkt...

Helaas, ik had gehoopt op meer diepgang. Zeker omdat ze aan hadden gegeven van hun fouten geleerd te hebben... ik wacht het af..
Reageer
avatar_anonymous
03 sep 2015 01:34 -
Net 2 afleveringen gezien, acteurs zijn vreselijk verhaal lijn is sloom ,nee dit gaat het niet worden
Reageer
Fear The Walking Dead