Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Helgoned geeft "Elementary - Seizoen 1 (DVD)" een 7.
Geschreven door Helgoned op 5 januari 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Elementary - Seizoen 1 (DVD)

Sherlock Holmes blijft een prachtig klassiek karakter. Decennialang trekt de beroemde speurder publiek, zowel lezers als bioscoopgangers en televiesiekijkers. De BBC was in 2010 de eerste die de held naar de moderne tijd transporteerde en het Amerikaanse CBS volgde al snel in 2012. Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller, Eli Stone) was eerst een zeer gewaardeerd adviseur voor Scotland Yard. Door zijn drugsverslaving raakte hij zijn baan kwijt. Hij weet zijn verslaving te overwinnen en twee jaar later is hij adviseur voor het politiekorps van New York. Hij wordt bijgestaan door Joan Watson (Lucy Liu, Charlie’s Angels). Zij is ingehuurd door de vader van Sherlock om te zorgen dat hij clean blijft. Zij begeleidt hem naar zijn werk en gaandeweg raakt ze steeds meer gefascineerd door de manier waarop Sherlock de zaken aanpakt.

Het is leuk dat de makers gekozen hebben voor een vrouwelijke Watson als sidekick voor Holmes. Watson is een voormalig chirurg die door een persoonlijke tragedie een heel ander pad opgegaan is. In Holmes ziet ze iemand die zijn verleden heeft overwonnen en kan ze door hem te ondersteunen diverse anderen ook uit de penarie helpen. Gedurende het eerste seizoen wordt hun platonische relatie mooi langzaam uitgebouwd. De beide hoofdrolspelers spelen hun rollen prima en er zijn ook aardige bijrollen. Dat zijn Jon Michael Hill (Detroit 1-8-7) als detective Marcus Bell en Aidan Quinn (Prime Suspect) als kapitein Thomas Gregson.

Het is niet eerlijk om de serie te vergelijken met de BBC serie of met de films van Robert Downey Jr. De BBC serie kent per seizoen maar drie afleveringen en daar doen de makers dan twee jaar over en de Hollywoodfilms hebben een vele malen groter budget. Toch maak je als kijker vanwege het succes van die twee evenknieën al snel die vergelijking. De verhalen van de drieëntwintig afleveringen zijn relatief eenvoudig van opzet. De briljante Holmes ziet bijna alle details en verbindt ze aan elkaar. Watson vult een klein detail aan als de zaak dood lijkt te lopen … en voilà weer een misdaad opgelost. In de pilotaflevering wordt nog gebruik gemaakt van gemakkelijke humor rond de Britse excentrieke speurder. In de volgende afleveringen gaat het vaak om redelijk standaard misdaadzaken. Gelukkig worden de afleveringen wel wat gecompliceerder in de tweede seizoenshelft. In de laatste drie afleveringen wordt er door de makers ook geprobeerd een nieuwe weg in te slaan.

De serie is niet baanbrekend, maar de acteurs en interactie is onderhoudend genoeg om te blijven kijken. De wijze waarop Holmes en Watson de misdaden oplossen, zonder dat er sprake is van gevoelens voor elkaar, is boeiend. Er is zeker sprake van chemie tussen de beide hoofdkarakters van de serie. Ik vond het ook mooi om te zien dat de makers Holmes ook een persoonlijk leven hebben gegeven naast zijn speurdersbestaan. Hoewel er geen enkele aflevering voor mij bovenuit springt qua verhaal of aankleding, blijft de serie zich gedurende dit eerste seizoen wel langzaam in positieve zin ontwikkelen. De Nederlandse DVD set kent verder een prima beeldkwaliteit en genoeg extra’s om de serie ook fysiek aan te schaffen.

De Nederlandse DVD set bevat zes schijfjes, waarbij de extra´s op de eerste en de laatste DVD zijn te vinden. Dat zijn twee korte achtergrondfilmpjes. In het twaalf minuten durende´A Holmes Of Their Own´bespreken bedenker Robert Doherty en medeproducent Carl Beverly hoe ze de serie zien in het licht van alle andere verfilmingen in het verleden. Daarnaast gaan ze in op de acteurs en hun personages in de serie. Het iets kortere maar veel interessantere ´In Liu of Watson´ gaan dezelfde heren en Lucy Liu in op waarom gekozen is voor het vrouwelijke personage van Joan Watson. In het langste bonusfilmpje van bijna 18 minuten ´Holmes Sweet Holmes´gaan de makers en de acteurs in op het maken van de scripts, de hoofdpersonen en de ontwikkelingen gedurende het eerste seizoen. Lucy Liu leidt ons rond op de set (in drie minuten) en er zijn een aantal promo’s opgenomen die bedoeld zijn om de pilotaflevering te pluggen. Tot slot wordt ons onder de titel ‘The Power of Observation’ een aantal korte informatieve blikken achter de schermen gegund. ‘The Legend Comes Alive’ gaat over het aantrekken van Jonny Lee Miller als Holmes. ‘Pieces of the Puzzle’ gaat over de muziek en het fabriceren van de uiteindelijke afleveringen van circa 40 minuten elk. ‘Seeing is Believing’ gaat over de visuele effecten van de serie, ‘Devil in the Details’ over de sets van de serie en ‘My Own Watson’ gaat uiteraard over het personage Joan Watson.
Volg Elementary
Vorige aflevering
Their Last Bow
Their Last Bow
07x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Elementary